Da li ima neko ko zna sa sigurnoscu da mi kaze. Kako bi trebalo da izgleda program za noge u mom slucaju.
Naime, imam srednji stepen povrede prednjih ukrstenih ligamenata ( navodno sa naprslim ligamentima sudeci po nalazu sa magnetne ) ali bez povrede meniskusa, ( sa sve onim osecajem nestabilnosti kolena koji se smanjuje nakon rada u teretani ).
Sa lekarom sam se konsultovao i savetovano mi je da pokusamo da izbegnemo operaciju jacanjem misica nogu, pa ukoliko to ne uspe, tek onda pod noz.
Naravno, sebi sam dao rok do kasne jeseni za zeljni cilj.
Sto se tice treninga, pretpostavljm da se ne radi o maksimalnim tezinama i malom broju ponavljanja, vec krajnje suprotno.
Sad mene interesuje da li moze neko, ako ima ko je vec ovo bas radio i prosao , da mi kaze ili vec neko drugi ko se razume u tu vrstu treninga:
-koje vezbe bi bile najbolje,
-neki broj serija i broj ponavljanja koji se radi u ovom slucaju ( pretpostavljam da je program slican kao post operativni ) da bih mogao da odredim tezine sa kojim to radim.
-Jos jedna stvar me interesuje ovde, ukoliko radim npr leg press sa nekom tezinom, recimo 4 serije sa 100kg 20 ponavljanja. Da li je u mom slucaju. Bolje uraditi to 20 ponavljanje poslednjim atmom snage ili onako, sve 4 serije odraditi sa nekih 80% snage. ( deluje mi pametnije ovo sa 80% zbog opterecenja kolena ali moguce da gresim, jer bas ne kapiram da misic moze da napreduje ukoliko nije pod "punim" opterecenjem )
Pitam ovo jer ne kapiram bas najbolje princip treninga posle oporavka od povrede, a inapominjem da nemam bol u kolenu prilikom rada bilo koje vezbe ( sto ne znaci da mi je to i pametno
)
- i bonus pitanje, da li ovde Deca moze nesto da pomogne, jer je mnogi navodno preporuju kao stvar za jacanje tetiva i tih vezivnih tkiva ali nisam se nesto bas raspitivao i sta mislite i o tome?
Nesto mi se mota po glavi da bi sto se tice vezbi to bilo prednja ekstenzija, leg press, zadnja loza i polucucanj ali nisam siguran za broj serija i broj ponavljanja.
Znaci cilj je jacanje strukture noge, za sad, po svaku cenu.
Inace, imam 30godina i do prosle godine sam bio aktivni sportista. Od ove sto zbog povrede, sto zbog drugih obaveza, taj tempo vise necu moci da pratim, pa bih presao na rekreativne varijante. Suplementi i prateca garnitura lekova nisu strani, tako da ako neko ima neki savet, pre svega zasnovan na iskustvu, bio bih zahvalan
eto,
thx svima koji odgovore