dan
ukratko, oktobar 2008. pocinju jaki bolovi i fizijatar me salje na laser, vezbe, elektro...uoci nove godine radim MR, januar 2009. ortoped kaze artroskopija neizbezna, kako mi je objasnjeno, "poprecilo se odlomljeno parce hrskavice pa mi stvara bolove i unistava zglob", incipijentna gonartroza...21.01. artroskopija, ipak je Artroza II stepen, fizikalna do kraja marta, moram redovno da vezbam i svaki dan da vozim bicikl i to je to...dok sam isla na fizikalnu bilo mi je super, ali kad sam pocela da radim, i prestala da vezbam u toj meri, a kasnije i potpuno, stanje se ponovo pogorsava i bolovi se ponovo javljaju
kako sam ja to razumela, kalcijum koji mi organizam ne iskoristi, skladisti se u kolenom zglobu i unistava mi hrskavicu, zato moram redovno da radim vezbe u kojima zglob radi, ali nema pritiska na isti, odnosno, ne opterecuju ga (bicikl, plivanje, vezbe)...sve je to super, i znam da sam kriva sto sam vremenom potpuno prestala da vezbam, ali sad kad hocu ponovo da pocnem, i pokusacu da ne prestajem, ne znam kako da pocnem, tj. u kojoj meri...koliko vremenski, bez ili sa opterecenjem i kolikim...
sto se ishrane tice, odlucila sam ipak za variranje UH 100:50:0:50:100:0:0 110gr proteina - 100gr UH, pa cu videti kako ide, nemam ja mnogo da skinem, ali sa bolom u kolenima sam povezala povecanje tezine u odnosu na prethodni period
znam da bi odlazak u teretanu bio najbolja solucija jer bih takoreci bila pod nadzorom, ali je to trenutno neizvodljivo...
valjda cu i bez toga moci nesto da uradim
hvala na vremenu
pozzz