Potpuni promasaj u proceni,dragi moji forumasi.
Vl.Irinej ne pripada ni jednoj struji i upravo je poznat po pomirljivom i pazljivom ophodjenju sa svima,a pogotovu sa neistomisljenicima.
Pravi pastir Crkve Hristove i istinski pomiritelj.
Slazem se! Bog dao pa ne izvukoše antihrista Amfilohija!
Aj objasni ovo...
Sta treba da objasnim? Misljenje o ljudima formiram na osnovu njihovog ponasanja i izjava, a mnogo je bilo Amfilohijevih nacionalisticko-shovinistickih izjava. Od poglavara jedne crkve, i ne samo od njega, i od svih ostalih svestenika, ocekujem da budu istinski Boziji ljudi koji propagiraju mir, ljubav i slogu medju ljudima. Sve ostalo, pogotovo politika, nije njihova stvar! A Amfilohije je imao itekako takve ambicije.
Nisam ni bosnjak, ni ekumenista, kako je to neko dole nabacio, Srbin sam, pravoslavac, takav sam rodjen, u mestu u kom sam rodjen, i od roditelja i predaka koji su svi bili srbi i pravoslavci, i sta sa tim?? Nista! Postujem svoje poreklo i svoje pretke, kao i tvoje i bilo cije, ali me vise zanimaju stvari koje su posledica tvog svesnog delovanja i tvog izbora, i po tome cu te KAO POJEDINCA ceniti, a ne po osnovu tvog verskog, kulturnog i bilo kog drugog nasledja.
Od poglavara svih crkava ocekujem da se malo vise vrate korenima svojih religija i sete se kakvi su bili prvi verski pastiri, da zblizavaju ljude sa ljudima i Bogom, a ne da kroje politiku i pogrdnim izjavama vredjaju ljude koji sa nama i pored nas zive.
U zdravlje svima! Ja necu nastavljati ovu raspravu.