Novembar 12, 2024, 09:20:46 pre podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
419.348 poruka u 18.765 tema - 20.971 članova - Poslednji član: Dzo Mavrovunotis
X3MShop banner

Autor Tema: dobri i losi uh - pitanje  (Pročitano 8353 puta)

Van mreže tunas

• Lightweight Member
  • You can talk the talk but can you walk the walk?!
dobri i losi uh - pitanje
« poslato: Januar 14, 2010, 07:42:32 posle podne »
na ovom forumu je vec opste poznato da postoje oni ugljeni hidrati koji se preporucuju u zdravoj ishrani i oni koji se trebaju izbegavati. uglavnom se preporucuju pirinac, krompir i ovas a npr brasno i proizvodi od brasna (testenina,hlebovi) nisu na dobrom glasu. mene vec dugo vremena zanima ZASTO su dobri uh dobri a zasto su LOSI uh losi?  sta se to desava kada unosimo lose odnosno dobre uh? cini mi se da je jednom bila pomenuta brzina absorbcije? brzina pretvaranja hrane u energiju? ako ovaj zakljucak nije glup i ako je tacan, opet me zanima pojasnjenje toga sta se desi kad npr pojedemo hleb u odnosu toga sta se desi kada pojedemo pirinac. zanima me prvenstveno u fizioloskom smislu.
mislim da je ovo pitanje zanimljivo pod uslovom da o ovome vec nije diskutovano, ako jeste onda se izvinjavam ali ne secam se da sam naleteo na odgovor. sta cu kad volim da znam loginku onog sto radim a ne samo slepo da radim ono sto neko kaze da je ispravno.
pozdrav forumasima.

Van mreže Pedja_Petrovic

• Admin
  • Super-heavyweight Member
  • THE GENERAL OF ARMY
    • Ogistra Suplement Shop
Odg: dobri i losi uh - pitanje
« Odgovor #1 poslato: Januar 15, 2010, 06:41:22 pre podne »
pa odgovr je vec odavno bio
a tebi ostavljam da pogledas NUTRITION DATA npr PIRINCA i BELOG HLEBA pa ce ti sve biti jasno...bar se nadam
a da ne ulazim u pricu o HIGH GI i LOW GI i da ne ulazim u pricu od cega se npr beli hleb pravi..nadam se da to znas.
i za kraj...zar mislis da su svi ljudi budale pa da u dijetama radije ne bi koristili beli hleb i lepinje umesto pirnca ili krompira?
samo da podjes od te konstatcije bilo bi dovljno.

Van mreže breshahils

• Heavyweight Member
« Odgovor #2 poslato: Januar 15, 2010, 09:52:28 pre podne »
na ovom forumu je vec opste poznato da postoje oni ugljeni hidrati koji se preporucuju u zdravoj ishrani i oni koji se trebaju izbegavati. uglavnom se preporucuju pirinac, krompir i ovas a npr brasno i proizvodi od brasna (testenina,hlebovi) nisu na dobrom glasu. mene vec dugo vremena zanima ZASTO su dobri uh dobri a zasto su LOSI uh losi?  sta se to desava kada unosimo lose odnosno dobre uh? cini mi se da je jednom bila pomenuta brzina absorbcije? brzina pretvaranja hrane u energiju? ako ovaj zakljucak nije glup i ako je tacan, opet me zanima pojasnjenje toga sta se desi kad npr pojedemo hleb u odnosu toga sta se desi kada pojedemo pirinac. zanima me prvenstveno u fizioloskom smislu.
mislim da je ovo pitanje zanimljivo pod uslovom da o ovome vec nije diskutovano, ako jeste onda se izvinjavam ali ne secam se da sam naleteo na odgovor. sta cu kad volim da znam loginku onog sto radim a ne samo slepo da radim ono sto neko kaze da je ispravno.
pozdrav forumasima.

Zato što "loši UH" imaju veliki glikemiski index a to znači da naglo podiže insulin i naglo ga obara što je nepoželjno jer nagli skokovi insulina dovode do nestabilnog šećera u krvi i uzrokuju da se višak UH skladišti kao salo.
Dok kod "dobrih UH" oni imaju manji glikemijski indeks a to znači dugotrajnija energija, stabilni nivo šećera u krvi i samim tim manja je mogućnost da se usvinjiš.
Pain is temporary, Pride is forever

Van mreže lara24

• Lepotica
  • Light Heavyweight Member
« Odgovor #3 poslato: Januar 15, 2010, 10:58:54 pre podne »
Tunas vidim ti si kao ja,samo da i ne ne priznaješ kao odgovor. Ne valja ti to.  ;D..uglavnom..

Riža je Pedja rekao da je bolja bijela nego smeđa tu na forumu u temi o rotacijama a ona isto ima srednje visok GI..tako da sad ne ispadne da ja kompliciram ako sam ja dobro shvatila priču..najbolje bi bilo da oko treninga ide visok GI a u toku dana nizak GI. Kruh ne valja jer se radi od brašna koje je već prerađena stvar i ulja itd..još i nebi bio problem pojest krišku kruha ali kad trebaš unijet više čistih uh ispadne da bi se morao nakrkat dobrano sa kruhom a to onda sa sobom nosi i puno više masti i drugih nepotrebnih stvari nego recimo kad jedeš rižu 100g itd...
Da i ja nešt pitam..
A zašto neki koriste tjesteninu kao prvi obrok iza treninga umjesto riže jel ima neki normalan razlog u korist toga?Jel se brže apsorbira ili kaj?

I zanima me oduvijek nešto.. ;D, npr. kikiriki ima nutrition data: p 23,uh 21,m 49..e sad uh od toga šećer 4g-škrob 0g -vlakna 8g,e gdje je preostalih 9g?? Nemojte me tuć ali to mi je oduvijek bila misterija hehehe.

..pobjednici traže načine,a gubitnici razloge..

Van mreže tunas

• Lightweight Member
« Odgovor #4 poslato: Januar 15, 2010, 01:41:17 posle podne »
Pedja naravno da ne mislim da je neko budala sto ne jede hleb,naprotiv. nisam hteo da ispadne kao da ja sad izmisljam toplu vodu niti da trazim izgovore da bi mogao jesti hleb :) samo me zanimao koji proces se desava u telu a breshahils mi je dao bas onaj odgovor koji me je zanimao, hvala breshahils.

I zanima me oduvijek nešto.. ;D, npr. kikiriki ima nutrition data: p 23,uh 21,m 49..e sad uh od toga šećer 4g-škrob 0g -vlakna 8g,e gdje je preostalih 9g?? Nemojte me tuć ali to mi je oduvijek bila misterija hehehe.

ja sam zakuvao al ti ga sad bas pretera hehehe

Van mreže Pedja_Petrovic

• Admin
  • THE GENERAL OF ARMY
    • Ogistra Suplement Shop
« Odgovor #5 poslato: Januar 15, 2010, 01:43:01 posle podne »
Citat
breshahils mi je dao bas onaj odgovor koji me je zanimao

i ja sam ti dao dogvor ali sam posao sa stanvoista da ti ZNASA sta je GLIK INDEX pojedine namirnice,ali ocigledno da neznas pa ti je trebao uprosten odgovr..
izivnjenje

Van mreže alexandar77

• Middleweight Member
    • alexandar77 - slike
« Odgovor #6 poslato: Januar 15, 2010, 01:43:08 posle podne »
vlakna 13,5gr

Van mreže tunas

• Lightweight Member
« Odgovor #7 poslato: Januar 15, 2010, 02:16:06 posle podne »

i ja sam ti dao dogvor ali sam posao sa stanvoista da ti ZNASA sta je GLIK INDEX pojedine namirnice,ali ocigledno da neznas pa ti je trebao uprosten odgovr..
izivnjenje

u pravu si, ne razumem se u glikemijski index, kada si pomenuo nutrition data ja sam mislio da si mozda hteo da mi ukazes na procente uh koje pirinac i hleb sadrze na 100gr pa da ja iz toga izvucem neki zakljucak :D :D :D :D jbg moram jos dosta da citam i ucim

Van mreže Pedja_Petrovic

• Admin
  • THE GENERAL OF ARMY
    • Ogistra Suplement Shop
« Odgovor #8 poslato: Januar 15, 2010, 02:18:28 posle podne »
Citat
u pravu si, ne razumem se u glikemijski index, kada si pomenuo nutrition data ja sam mislio da si mozda hteo da mi ukazes na procente uh koje pirinac i hleb sadrze na 100gr pa da ja iz toga izvucem neki zakljucak Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy jbg moram jos dosta da citam i ucim

nema veze...nutrition data i sluzi za to sto sam ti rekao ali sam isto rekao da mislim da ne bi trebalo da pricam o GI inedexu npr pirinca i npr hleba misleci da znas sta je GI INDEX
ali nema veze
tu smo da svi skupa ucimo

Van mreže lara24

• Lepotica
« Odgovor #9 poslato: Januar 15, 2010, 02:52:51 posle podne »
Citat
u pravu si, ne razumem se u glikemijski index, kada si pomenuo nutrition data ja sam mislio da si mozda hteo da mi ukazes na procente uh koje pirinac i hleb sadrze na 100gr pa da ja iz toga izvucem neki zakljucak Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy jbg moram jos dosta da citam i ucim

nema veze...nutrition data i sluzi za to sto sam ti rekao ali sam isto rekao da mislim da ne bi trebalo da pricam o GI inedexu npr pirinca i npr hleba misleci da znas sta je GI INDEX
ali nema veze
Kaj onda bijela ili smeđa riža?

Van mreže breshahils

• Heavyweight Member
« Odgovor #10 poslato: Januar 15, 2010, 03:48:07 posle podne »
Citat

ali nema veze
Kaj onda bijela ili smeđa riža?

Neznatna je razlika tako da koji ti više odgovara jedi, tj. koji ti je dostupniji.

Tunas
Nema na čemu
Pain is temporary, Pride is forever

Van mreže lara24

• Lepotica
« Odgovor #11 poslato: Januar 15, 2010, 05:29:34 posle podne »
hvala ti..

Van mreže aleksandar89

• Minimumweight Member
  • **
« Odgovor #12 poslato: Januar 24, 2010, 01:44:34 posle podne »
brasno od celog psenicnog zrna, dobro ili lose?

Van mreže Pedja_Petrovic

• Admin
  • THE GENERAL OF ARMY
    • Ogistra Suplement Shop
« Odgovor #13 poslato: Januar 24, 2010, 01:53:12 posle podne »
brasno od celog psenicnog zrna, dobro ili lose?

a sta bi ti radio sa brasnom??

Van mreže The_Bulldog

« Odgovor #14 poslato: Januar 24, 2010, 02:32:18 posle podne »
Pa ako jos kazemo da UH sa niskim GI povecavaju senzititet na insulin (sto je dobro), smanjuju rizik od diabetesa i srcanih oboljenja, poboljsavaju odnos holesterola...itd....

Radi info-a....

A kad vec ucis o GI...procitaj i o GL i Insulin index-u  ;D  ;)