..palo mi je napamet :)brat mi pravi cesto domaci ajvar,pa reko da pitam dali da ga molim da mi pravi sa maslinovim uljem posto je to jedino sto je stetno u njemu..cisto da pitam posto volim ponekad da ga jedem
E baš si me oduševio razmišljanjem...iskreno.
Zvao sam majku da je pitam kako ona sprema, ona totalno drugačije od ovog načina.
Evo primer recepta za AJVAR:
Ovaj recept je brz način za pripremu ajvara, budući ne zahtijeva guljenje paprika kako to nalažu tradicionalni izvorni recepti.
5 kg paprika
2,5 kg plavih patlidžana
7,5 dcl ulja
5-10 feferona (ovisno volite li blaži ili ljući, sami odredite količinu feferona)
0,5 l alkoholnog sirćeta
2,5 l vode
3 kašike soli
3 kašike šećera
kašika bibera u zrnu
Oprati patlidžane i paprike. Paprike očistiti od sjemenki i sve narezati na kockice.
U lonac s hladnom vodom staviti sirće, sol, šećer, biber u zrnu i feferone. Kad voda zavrije stavljati paprike izrezane na kockice i patlidžan da provrije. Ovisno o veličini lonca, količina paprike i patlidžana će ohladiti ključalu vodu, a kad ponovno zavrije, nakon 2-3 minute izvaditi patlidžane i papriku, te ih staviti na stranu da se ohlade. Ovo ponavljati dok se sva paprika i patlidžani ne prokuhaju.
U blenderu ili multipraktiku samljeti ohlađene paprike, patlidžane i feferone, staviti u lonac (najbolji je plitki, a širok), dodati ulje i kuhati 2 sata na srednje jakoj vatri uz kontinuirano mješanje. Može se staviti u pećnicu na 180°C, gdje se peče tri i pol sata, a svakih pola sata je potrebno izvaditi iz pećnice i dobro promiješati.
Uliti u vruće staklenke i ostaviti u mlakoj pećnici (50°C) dok se ne ohladi. Kad se ohladi na vrh ajvara uliti malo ulja, povezati i staviti na hladno i mračno mjesto.
Ako se npr na sve ovo izbaci obično ulje a ubaci maslinovo...moram priznati da mi ne deluje puno "grešno" , jbg šta je 3kašike soli i šećera na krajnju količinu dobijenog ajvara.