evo ovako
cuo sam se sa lazicem pa ce mi poslati hydro da ga probam pred trening
licno mislim da nije bito sta ide uz to tj koji brend ali evo konrketno uzmati cu NO explode i cell mas u toku
ali da odgovrim sasi mada mu je filip bas lepo objasnio i neznam zasto agresivan stvar (mada ga krije vesto) prema datom odgovru
dakle
isolat i koncentrat ili obratno sigurno nisu dobra opcija TO GLUPA OPCIJA
da ne bih se ponavljao za filipom jer je odista momak lepo razlizio celu pricu ja cu sasi onda da pokusam da objasnim ovako
ukoluko ti vec hoces da poijes hidrolizat 1 sat ili 30ak min pred trening iz kog razloga onda ne bi da varijabla vazila za tajming zvani OBROK?
mislim,koji bi se q..c neko zajebao sa 400-500 gr mesa kada je moguce da se popije protein i ceo % istog ce metaiblicki biti preradjen do najmanje mere tj sa unesenih 40ak gr praska ti si zadoviljio sve svoje potrebe za B?
nadam se da je ovaj deo jasan
drugi deo
uzimati nesto sto se razlaze na ono sta je filip objasnio
ali evo malo da pokusam da objasnim sa strucnog stanovista i nadam se da cu uspeti sto "prostijim jezikom" da to napisem da bi me slae shvatio (nemoj ovo molim te da shvatis pogresno jer ne mislim nista lose)
-dakle..
proteini su po sastavu belancevine, organski spojevi gradjeni od aminokiselina (AK) itd itd itd
AK DELIMO U DVE GRUPE-ESENCIJALNE I NEESENCIJALNE (sada nema smisla da pricam ovde i Peptidima itd itd itd jer bi to odvelo u molekularnu bihemiju na kraju hahhahahha) zar ne?
dalje
PROTEIN se dalje deli na JEDNOSTAVNE (koji su gradjeno samo od AK) i tih jednostavnih imamo dve vrste tj FIBRILARNI I GLUBULARNI i imamo drugu vrstu a to su SLOZENI (gradjeni od ostatka proteinskog dela i i prostatkse grupe koja nije protein)
da dalje ne idem u daljenju podelu onda sledi.
Onda treba da kazem da protein ima 4 strukturna nivova koji u stvari odredjuju izlged i kvalitet proteina pa onda opet se to deli na,PRIMARNU STRUKTURU,SEKUDNARNU STRUKUTRU,TERCIJARNU STRUKUTRU i KVARTARNU STRUKTURU (kapiram da nema smisla da bez veze trosim vreme na objasnjavnje uloge svake srukture jer to i nije toliko bitno KOLIKO JE BITNO DA SE ZNAJU KOLIKO NIVOA PROTEIN zarad daljnje price)
Da ne pricam sada o tome koja je uloga protiena jer valjda to i vrapci znaju,ali bih se osvrnuo na ono sto je poenta ovolikog mog jebenog posta da pokusam da pribilzim celu pricu oko UNOSA I PROBAVE PROTEINA..
probava se odvija da bi materije iz hrane mogle dospeti u krvotok
proteine u organizam unosimo hranom biljnog i zivotinjskog porekla
depoi proteina ne postoje!!!!
ZAKLJUCAK- nesemo protein = pretvara se u AK jer samo AK mogu putem creva dospeti u krvnu plazmu
RASPLET-proteini se izluCuju/ fecesom, znojenjem, rezanjem kose i noktiju
HCl uzrokuje denaturaciju proteina, zatim u zelucu pepsin deluje na denaturirane proteine i razgradjuje ih do polipeptida (pocepanih proteina) pepsin ceepa peptidnu vezu tamo gde se u AK nalazi aromatski prsten (tako nastaju polipeptidi).... zatim TRIPSIN i KIMOTRIPSIN dalje cepaju peptidnu vezu dok ne nastane DIPEPTID.... zatim se nastavlja= DIPEPTID =SPEC. PROTEAZE = AK = FUCKING KRVNA PLAZMA!!!!
E onda dolazi do zanimljive situacije gde se ova SINTEZA proteina odvija u tri faze
INICIJACIJA,ELONGACIJA,TERMINACIJA...
E sada
malo je hebeno uprostiti stvari oko same sinteze tj incijiacije,elongacije i terminacije ali ono sta je bitno je proces br 2 tj elongacije.
ali ajd da probam ovako
To je produbljivanje proteinskog lanca koji ima-pazi sada 3 koraka!!!
necu da pricam o tome koji su to koraci jer nema smisla ali sam samo hteo da se osvrnem na celu pricu u globalu da samo se stvori slika u glavi koliko jedan mali deo molekula tj kroz koliko faza prolazi i sta se sve ne desava sa njim sve do faze TERMINACIJE
sve u svemu,nadam se da sam bar malo priblzio celu pricu oko toga i na kraju samo sam hteo da kazem da je ovo sve prica o jednom malom organskom spoju koji prolazi kroz TRLION FAZA da bi dosao tamo gde treba da dodje.
i sada da ne ponavljam filipovu pricu samo kratko njegov deo pokaj da povezes sa mojom pricom..
FILIP SAY
"izolat,koncentrat su jos uvek potpun protein sa jakim vezama koji je potrebno svariti.Aminokiseline fakticki preskacu taj korak i idu direkt u creva pa jetra pa misici blabla.E sad sto je lose,lose je jer ces ti tokom treninga variti taj izolat i koncentrat i em sto nece te AK biti dostupne tokom treninga (osim ako ti trening traje 2 sata) em sto ti krv ide bzv dodatno u zeludac da se vari.Otud i ona stara da se ne ide na trening bar sat vremena po jelu."
pa onda samo okrenes pricu od nazad prema gore i stvar ce ti biti servirana
dakle APSOLUTNO NEMA SMISLA KORISTI KONCNETRAT ILI ISOLAT PROTEIN PRED TRNEING,SAT,dva,pet 30min PRED TRENING!!
zna se tajming kada se koristi i sa cim
sve ovo naravno ve vazi na vec "razbijene"stvari kao sto su EAK,BCAA,GLM,BA itd.....koji imaju ono sto filipenko objasni tj rece..
da bi prica bila kompljet ono sto je bitno je
FILIP SAY
"Opcija pred trening mzoe biti HIDROLIZAT,on je razbijen na di i tri-peptide i najblize je sto se moze doci do slobodnih ak a da nisu ak."
Ovo je iz razloga gore koji sam pokusao da objasnim i siguran sam 90% da stvar mora da radi,ali necu da pricam dok ne probam.Posto sam ja poznat po experimentima nad samim sobom..
stay tuned
ps
sale nadam se da ni jednu rec neces shvaiti pogresno iz mog posta