Ovo je mozda moglo i u ckanke, mislim da mu je naj mesto ovde.
Evo, od druga listam skoro dobiven Men's Health, Oktobar 2003, Nemacko izdanje. Na str 42 detaljno opisan i uradjen
test kardio uredjaja. Cilj testa je bilo odredjivanje najefektivnijeg kardio uredaja, dakle onog kojim se najbrze skida speck, jel
Kako je testitrano:
Nadzor testa je bio pod rezijom Prof. Klaus Michael Baumann-a, rukovodioca Hamburskog instituta za sportsku medicinu.
Ranking najefektivnijih uredaja zasnivao se na analizi gasova u izdahu, i par sportsko-naucnih kriterija kao broj aktiviranih misicnih grupa i subjektivnih trening protokola.
Najznacajnije za odredjivanje efektivnog uredjaja je bio intenzitet treninga, dakle sto je vise misica dinamicki zastupljeno, to je napor bio veci i samim tim potrosnja energije.
Odgovrajuca formula
Treba izmeriti puls pri stanju mirovanja (odmah po ustajanju meriti), i izabrati poseban faktor treninga:
5 faktora opterecenja:
prilicno neistreniran......0,55
neistreniran...............0,60
srednje istreniran.........0,65
prilicno istreniran........0,70
sportista izdrzljivosti....0,75
Za veslanje i bicikl, formula:
Puls mirovanja + [(220-Starost-puls mirovanja) * faktor opterecenja] = ..... otkucaja u minuti
Sa ovim rezultatom (formulom) poboljsavate vas kardio. Da bi se ipak treniralo u optimalnoj zoni sagorevanja, treba od dobijenog broja oduzeti 10 otkucaja/min.
Primer za sportistu izdrzljivosti, koji je star 21. god i ima puls mirovanja 50, koji zeli da trenira na traci:
50 + [(220-21-50)*0,7] = 154 - 10 = 144 otkucaja/min.
Posto se misici prvo moraju navici na noce pokrete, moze puls pri pocetku treninga biti veci. Ipak drzite se dobijene vrednosti puls/min i uskoro recite: cao salce
(tako pise, ja samo prevodim)
P.S. ENJOY. I da vas cujem, za 2 meseca me ceka cut, pa obavezno recite sta vam je najbolje pomoglo, na kojim uredjajima ste dobili bolje linije, iscrtanost .....