Hy!
Hm, u maloj sam nedoumici: zelim da se izdefinisem, odnosno da maknem suvisno salo sa svog tijela. Ono nije rezultat "viska kilograma" vec dakle skidanje sala. Ne znam otprilike kako to da procjenim ali mislim da ti dijelovi koje zelim sasjeci obuhvataju mozda 2kg sala po slobodnoj procjeni (znaci ono sto ostane mimo misica gluteusa:)). Jednog dijela sam se i rijesila zahvaljujuci vasim savjetima i svemu ostalom iako nisam ozbiljnije pristupila vjezbanju zbog skidanja sala vec zbog oblikovanja posebno gornjeg dijela tijela (jer mi je bilo slabasnije od donjeg), a naravno i donjeg dijela.
Radim najvise sa bucicama, zavisno od tipa vjezbi i misica naravno, to je u opsegu od 3kg tega do 20ak kg. 3-4 puta sedmicno vjezbam, vrlo aktivno.
Cilj mi je bio gornji dio lijepo razviti, zadovoljna sam za sada i naravno idem dalje... A kada sam vec u svemu ovome voljela bih naoko ruzno salo skinuti sa zadnjice (tu mi je jedino i ostalo, i dugo tu boravilo) i citajuci vas znam kako otprilike to uraditi najefikasnije, ali samo otprilike. Efikasnost je dakle kljucan termin.
Ukratko cu pojasniti detalje: ishranu sam lijepo korigovala (2 mjeseca "cistog zivota"
, proteini (80-120gr) i vlakna uz minimum UH (ali taj minimum je vise rezultat slucaja nego nekog odricanja i nekad mislim da ih ne unosim ni na nivou minimuma zbog cega napravim gresku nekad i namjerno jedem hljeb,doduse integralni isl, da bih bar malo energije dobila... i u tom svemu ne znam 1) NA KOJI PROGRAM DA SE ODLUCIM: izuzetno primamljivo mi izgleda ono sto je Pedja stavio: "1.2.3. TRBUSNJACI..." (tj.
http://www.realx3mforum.com/smf/index.php?topic=12074.0) a opet mozda bih trebala raditi varijacije, pa molim za savjet. Inace prije sam pokusavala raditi VARIJACIJE ali ne znam koliko su mi koristi donijele zbog izostanka redovnog cardio treninga i tog diskontinuiteta raznih mogucnosti...
Inace, mislim da mi je ovo salo koje zelim skinuti ono "poslednje" koje se skida, i da ga treba ozbiljno zakaciti. Imam 65kg i 180cm, i nije da zelim smrsati u klasicnom smislu (da dodjem do 63kg npr.) vec da izgubim to salo, dakle definicija...
Cardio sam izbjegavala jer sam sa energijom opadala pa nisam mogla da se nakacim nikako na to, ni mentalno, ali za vjezbanje tegovima uvjek imam volje
Koji program od navedena 2 mi preporucujete (ili neki drugi program)? Kako da se ponasam sa kardio treninzima? Negdje sam kod vas citala da razlicito od ciljeva treba razlicito pristupiti ISHRANI-KARDIO relaciji ali nisam dovoljno uspjela iscackati. (zato mi je lakse mozda pristupiti 1.planu nego varijacijama- sve je pojasnjeno u jednom tekstu) - mozda sam previse izgnjavila ali ovaj dio "ishrana-kardio" mi je najbitniji u prici. Ok, prazan stomak-kardio, ali mislim na p o t r e b n u ishranu-kardio za skidanje tog sala i za energiju. Hm, nadam se da sam dovoljno pojasnila stvar, jer sam procitala masu stvari na forumu ali nisam taj dio u mom mozgu zadovoljila odgovorom, a zao mi je sto ne mogu sada naci gdje sam citala neke stvari koje su me nagnale da razmislim o unosu odredjenih namirnica (pozeljnih) u odnosu na druge pozeljne, da ne ispadnem sada "luda Marta" bolje da stanem pa ako jos nesto treba navesti da me podsjetite...
2) Jos, da li ja kao zena (ako to ima veze) mogu apsorbovati po obroku 40gr proteina ili je max 30gr?
3) Postoje li neki vasi "interni" metodi za pojacavanje cirkulacije (sem kardia) - posto mi je katastrofalna u vecini vremena (zato mi to salo i jeste izmjesano sa celulitom na zadnjici, a ispod toga se nalaze misici kakve sam htjela, ali naravno uvejk se ide dalje...)
4) smatrate li da trebam uvesti neke dodatke ishrani u vidu whey-a ili bcaa isl., mada bih vise voljela da me uputite u ovom ritmu u kojem sam do sada posto ne vjerujem da cu uvjek moci da ispostujem nabavku istih...
I cisto da se zna (radi ozbiljnosti posta
, ishrana koja se ovdje propagira mi je postala definitivno dio zivota, usla mi je u krv i to je to i nije mi problem nista uraditi sto je vezano za zdrav zivot i trening, jer uzivam u tome a nadam se da ce i kardio polako da zauzme svoje mjesto..
Na kraju mnogo vas sve pozdravljam, narocito Pedju i Tanju- odusevila me je spoznaja da je zivjela i radila u B.Luci i zao mi je sto nisam imala priliku da ju "ranije" upoznam umjesto sve druge "neznalice" i "sveznalice" ovoga grada koje su bilo kako povezane sa gym-om, pravog profesionalca u tome sto radi, svaka cast oboma!