I ja bih voleo da mozemo da pricamo o ovoj temi bez tenzija. I nije mi namera da ikoga vredjam niti osporavam.
Mozda sam grubo reagovao na sam pomen AA zato sto je on zaista los program.
Ne kazem ja da on ne daje rezultata (cak sam rekao da je i meni dao rezultate, a svako ko se bavio bilo kojim sportom gde je potreban odraz zna da i 1cm znaci mnogo). Ono sto sam vidjao kod ljudi koji su ga radili (sto licno, sto na internetu) govori da je mogucnost povrede veoma velika. Zaista nemam razloga da lazem, cak sam i napomenuo da ja licno nisam imao nikakvih povreda od njega.
Sa njim je u rangu jedino Get Vertical - oba su pravljena pre 20 godina i oba se oslanjaju samo na pliometriju, a i ona je lose koncipirana. Apsolutno svi programi osim ova dva imaju obe komponente: snagu i pliometriju.
Glupo mi je da poredim, ali recimo da imam formulu koja moze da ide 400km/h (lupam), dzaba mi tih 400km/h na ovim nasim neasvaltiranim putevima, jer cu moci da vozim 20km/h. I obrnuto: dzaba imas ekstra put ako vozis ficu. Upravo to sam hteo da kazem, da su obe komponente podjednako vazne, i da prema njima treba tako i da se ophodi. I to je i najveca zamerka AA programu - ima samo jednu komponentu.
E sad ako su odredjeni sportisti vec dovoljno jaki, vec isli u teretanu i vec imaju veliku snagu, oni mogu najvise i da profitiraju od pliometrije (jer im je ona "usko grlo"). Ali ako nisu dovoljno jaki (vecina mladih koji maltene po ceo dan igraju basket na treninzima itd, a teretane su vidjali samo na tv-u...) onda im pliometrija nece doneti apsolutno nista, i stoga bi trebalo da rade maltene samo na snazi.
Problem je u tome sto svi hoce (kao i u bodibildingu) rezultate SADA i ODMAH. I zato se odluce za neku prostiju varijantu (kao sto je AA) jer im za nju treba samo 15 nedelja. Za to vreme bi imali sigurno bolje rezultate nekim drugim programom, ali je za onaj deo jednacine (snaga) potrebno da se ZNA kako se rade vezbe, a za to je potrebno vreme da se PRAVILNO nauci.
Nego da vise ne teoretisem...
Evo kako izgleda test za vecinu tih programa:
1. Test za snagu - Najvaznije dve (ali ne i jedine) komponente koje se gledaju su cucanj (powerlifterski ili weightlifterski - ne polucucnjevi) i mrtvo dizanje. Ako moze da digne 1RM 1,5xBW (bodyweight) (po nekima cak 2xBW), onda moze da krene na pliometriju. Ukoliko ne moze, onda ce se fokusirati na snagu. Naravno, sve mora PRAVILNO da se izvodi...
2. Test pliometrije - Skok sa kutije (nije jedini, ali je najcesci). Pro izmeri koliko moze da "uhvati" rukom (stane na prste, istegne ruku kojom skace uvis najvise sto moze - to ponovi 3 puta, i onda zabelezi najveci rezultat). Izvodi se tako sto stane na pod, savije se 1/4 cucnja i skoci najvise sto moze (postoje i posebni "alati" za merenje, ali da ne duzim post). Izvede to par puta, i zabelezi najveci rezultat. E onda se popne na kutiju (krece od visine 30-ak cm), iskoraci sa nje na pod i istog momenta, znaci ODMAH skoci uvis. Ako ne moze da dohvati onoliko koliko je dohvatio kad je skakao samo sa zemlje, to znaci da mu nedostaje pliometrija. U drugom slucaju povecava visinu kutije za 15 cm. Uglavnom, sa sto vece visine kutije moze da skoci sa istim odrazom kao sa zemlje, to mu je pliometrija jaca strana i treba da se vise fokusira na sangu.
I za svaku meru (u snazi i box jump-a) ima poseban program, sto znaca da sto mu vise nedostaje neka komponenta, to ce se vise njoj posvetiti (znaci nije da radi samo snagu ili samo reaktivnost, nego ima i citav niz izmedju, pa sve zavisi od trenutnih sposobnosti). I to je sam jedan mali deo. I kad se pogleda par takvih programa, onda se tek vidi gde je u svemu tome program kao get vertical ili AA.
E sad decko sigurno nista nece da razume, ali zato sam mu predlozio vertical jump bilble, zato sto ce odatle sve da shvati. A nacin izvodjenja cucnja i ostalih vezbi (koji je ekstremno vazan) da pogleda iz Starting Strenght. Zna se koliko sekundi smes da se dizes iz cucnja... A tabela za snagu vs hipertrofija vs kondicija u pogledu ponavljanja izgleda ovako (i opet kazem, malim ponavljanjima je primarni cilj pobudjivanje CNS-a, a ne misica i njihove hipertrofije):