zasto jedna soljica,pa to je malo:D:D:D:D:Dzar ne moze bar litar ili 2 litra dnevno
Mogu da se kladim da jos uvek ne pijes po 2 litra dnevno, jer bi se u protivnom zalio ovde na forumu kako, cim puvnes, iskenjas proliv (da bi dobio retku stolicu od toga, treba 4-5 dana da uzimas po litra dnevno).
Pazi na sta se kladis, jer sam i ja a i dan danas ponekad po 2 litre mleka stucem.
Kao sto je receno, laktoza je mlecni secer. Dakle saharid. Svi seceri se razbijaju u glukozu, gde se u vidu glikogena smestaju u jetru kao izvor energije. Da bi se laktoza rastvorila, potreban je enzim 'laktat', koji se kod dosta ljudi u kasnijem dobu, znaci posle dojenja i nesto kasnije jednostavno gasi. Istrazivanja se i dalje vode zasto je to tako, uglavnom se predpostavlja da su dojencad posle dojenja skidana sa mleka i nije im vise davano mleko (bas nikako), ovaj trend se vekovima odrzavao, i vremenom, gen koji je zaduzen za ovaj enzim ga jednostavno gasi, i tu nastaje poznata 'intolerancija laktoze', znaci nepodnosenje laktoze, u vidu stolice, gasova i sl. Ukratko ili ga imas ili nemas.
Da smo misevi, ovaj problem ne bi bio vise sporan, jer danasnja genetska istrazivanja su do sada sva genetika miseva, jer ukljucuti odredjeni gen i iskljuciti kod miseva, danas nije nikakav problem.
Evo zanimljiva informacija, odredjenom insektu (ne znam naziv) su uspeli da manipulisu s odredjenim genom, koji izaziva homoseksualno ponasanje insekta
.
Dok kod ljudi, manipulisanje genima je jos nemoguce. Jednosavno ne ide.
Nadam se da nisam bio dosadan, radimo na faksu ovakve stvari, pa se nesto malo kontam. pOzzz