Sobzirom da je ovo moj prvi post na ovom fenomenalnom forumu, zelim unapred da se izvinim administratorima ukoliko sam pogresio podforum, ukoliko sam nesto lose formulisao i sl.
Imam 28 godina i vec 10-ak godina idem rekreativno u teretanu. Meni je teretana, pre svega, neverovatan filter za otklanjanje stresa iz svakodnevnog zivota. Ukratko, jako volim da vezbam u teretani i to mi jako prija.
Medjutim, pre 10-ak dana sam radio nesto po kuci i pri podizanju tereta iz nezgodnog polozaja sam usinuo ledja. Ttokom dijagnostikovanja, utvrdjeno je da imam LUMBALNU SKOLIOZU, nenaglasenu(diskretnu ili tako nesto...) koja prema recima lekara zahteva samo vezbanje pa su mi i zakazali fizikalne terapije. Prema njenim recima ja to imam od rodjenja, medjutim to mi za mojih 28 godina niko nije pomenuo, a imao sam redovne preglede kao klinac. Ok, da ne duzim o tome...
U svakom slucaju, pitao sam je koliko sam ja ogranicen u pogledu bavljenja sportom kosarka, fudbal, teretana,... Rekla je da nema nikakvih ogranicenja osim sto mi ne preporucije da naprezem ledja i podizanje velikog tereta(pitao sam je u vezi vezbi na ravnoj klupi tipa benc, razvlacenja itd. - rekla je da to moze). Sa druge strane, momak koji ce drzati fizikalnu terapiju je bio malo konkretniji kada sam ga pitao za teretanu i rekao mi je da treba da izbegavam vezbe koje su u pretklonjenom, stojecem i strogo sedecem polozaju(pod 90 stepeni). Takodje mi je pomenuo da mogu da radim i te vezbe ali sa umanjenim intezitetom, pa da povecavam sve dokle se ja osecam prijatno. Vezbe koje mogu slobodno da radim su uglavnom one koje ne opterecuju kicmu kao gore navedeni polozaji npr. benc, kosi benc, i uopste rad na klupi pod odredjenim uglom kako bi ledja bila sto rasterecenija.
E sad, ja bih od vas zeleo da mi pomognete da sastavim program treninga sa slobodnim tezinama koji ce pokriti sto je moguce veci broj micicnih partija, a koji ce sto manje opteretiti ledja(kicmu) na nacin koji sam gore opisao.
Takodje, dobrodosao je bilo koji vas savet, misljenje, predlog, ideja u vezi vezbi, tezina, tehnika... Naravno, bilo bi super ako ima neko sa slicnim iskustvom ili ako neko zna nesto vise da mi kaze o mom stanju itd.
Oprostite zbog duzine.
Milos