Čovjek se upiše u fitness centar radi zadovoljavanja nekih svojih potreba. Ne zaboravimo da samo mali broj upisanih ostane (prema Latinici na temu body building, svega 1-2 % ). Ostali dožive nemogućnost zadovoljenja svoje potrebe i budu frustrirani.
Želja mi je pomoći, kako članovima fitness centara tako i samostalnim kućnim vježbačima, u postavljanju realnih ciljeva i nalaženju puta do njihovog ostvarenja.
Početak je obično ovakav: ma, znate, ne bih ja htio/la puno, da budem kao onaj/a tamo na slici, ja bih samo malo da prosirim ramena i smanjim struk...
Voditelj kaže : nema problema; evo, za povećanje ramena radite (npr.) stojeće odručenje, a za smanjenje struka radite (npr.) popularne trbusnjake !
Zvuči uvjerljivo, pogotovo ako je voditelj i sam dobro postavljen.
Zamislimo, čisto radi raspleta nekih nedoumica, i ovakav početak: ma, znate, ne bih ja htio/la puno, da budem kao onaj/a tamo na slici, ja bih samo malo da prosirim struk i smanjim ramena ...
Voditelj kaže : nema problema; evo, za smanjenje ramena radite (npr.) stojeće odručenje, a za povećanje struka radite (npr.) popularne trbusnjake !
Zvuči uvjerljivo, pogotovo ako je voditelj i sam dobro postavljen.
Gdje je tu greška?
Ne postoje vježbe za povećanje nekog dijela tijela niti vježbe za smanjenje nekog dijela tijela ! Ne postoje vježbe za masu i vježbe za definiciju! Ne postoje čak ni proteinski koncentrati "za masu" niti "za definiciju"!
Jedan primjer s kojim ćemo se svi složiti: idemo li kupiti gumicu za brisanje nekome tko ide u drugi razred osnovne skole, necemo pitati: "Imate li gumicu za brisanje za drugi razred osnovne skole?"
Banalan primjer, ali pokazuje da se mnogi od nas razumiju u marke automobila, vrste pasa i stotinu drugih stvari, ali malo nas se razumije u svoje tijelo!
Pokušajmo problem sagledati s ove strane.
Mnogi dolaze u fitness centar sa željama koje se dadu opisati lijepim i egzotičnim riječima : htjela /o bih učvrstiti tijelo, podignuti stražnjicu, oblikovati mišiće, izduljiti mišiće da mi budu vretenasti, zategnuti tijelo, ...
U stvari, postoje samo dvije promjenjive veličine na koje možemo utjecati:
- velicina (promjer) pojedinog mišića :
pojedini mišić se moze (usljed nasih prehrambenih i treninških aktivnosti) povećati, može ostati isti, a može se čak i smanjiti, unatoč našim željama i unatoč tome što izvodimo "vježbe za povećanje mišića"
- postotak potkožnog masnog tkiva (ukupno, u tijelu)
postotak potkožnog masnog tkiva (ukupno, u tijelu) se može (usljed naših prehrambenih i treninških aktivnosti) smanjiti, može ostati isti, a može se čak i povećati, unatoč našim željama i unatoč tome što izvodimo "vježbe za definiciju mišića", tj. "vježbe za izgaranje potožnog masnog tkiva"
(to , da se masno tkivo, usljed izvođenja neke vježbe "povuče" isključivo sa željenog mjesta, ne treba niti očekivati, jer se, ukratko rečeno, ne može dogoditi; takvo nešto jednostavno ne postoji).
Vratimo se onome što se može ostvariti, ali i ne mora , a može se čak ostvariti i suprotno: povećanju pojedinog mišića !
Razdvojimo, na trenutak, čovjekov um od čovjekovog tijela.
Um želi da nam, npr. naraste biceps i poduzima razne prehrambene i treninške aktivnosti, kako bi ostvario svoju želju.
Međutim, što ako biceps nema takvu želju? Da je biceps "želio"biti veći nego što je, bio bi veći nego što je. Ali, nije veći! Dakle nema takvu želju!
Jedino, što naše tijelo želi, je homeostaza: zadržavanje postojećeg stanja.
To nam je ugradila priroda, kroz evoluciju.
Dakle, jedini put do ostvarenja naše želje za povećanjem bicepsa, je da dovedemo biceps u stanje da on želi narasti, iz svog razloga!
Jedino tako će mišić narasti, ako on sam (misić) osjeti potrebu za rastom (a mi mu, kao logistička podrška, to omogućimo).
Svaki organizam u prirodi ima sposobnost prilagodbe (one vrste, koje se nisu mogle dovoljno dobro prilagođavati promjenama, izumrle su).
Isto, tako, i svaki dio organizma ima sposobnost prilagodbe.
Prilagodba znači opstanak!
I, na tu kartu trebamo igrati.
Kad, u nekoj vježbi, obavljamo fizički rad, naši se mišići kontrahiraju (pretvaraju kemijsku energiju u mehaničku) i tako proizvode određenu privlačnu silu izmedju svojih krajeva. Ta sila, preko raznih krakova i poluga ( poluga u tijelu i poluga u spravi za vježbanje) ostvaruje zakretni moment koji dovodi do pomicanja opterećenja!
Je li to, samo za sebe, doprinosi povećanju mišića?
Naravno da ne. Jedino je sigurno da će nam se mišić smanjiti za vrijeme izvođenja vježbe (napumpanost, koja se pri vježanju događa, posljedica je povećanog protoka krvi kroz mišić koji se napreže, a ne povećanja mišićnih vlakana).
Kako da mišić naraste u periodu nakon vježbanja?
Ako smo, putem opterećenja, mišić opteretili silom, on će se, naravno opirati svojom silom, koja mora biti ista po iznosu.
Ako je sila izmedju krajeva mišića dovoljno velika, mišiću prijeti opasnost od prekinuća!
Mišić ne zna koju vježbu radi njegov vlasnik, niti kakve su njegove želje i namjere, mišić zna samo kako je njemu (mišiću)!
U njemu zvoni uzbuna! Aktivira se mehanizam zaštite integriteta! Najprije javlja u centralu: "Ukjuči umor, moglo bi doći do pucanja!"
No, ako vlasnik ne odustaje (tj. ako se sila ne smanjuje), mišić mora započeti s prilagodbom, kako bi opstao!
A prilagodba moze značiti, u ovom slučaju, samo jedno: povećanje poprečnog presjeka mišića!
Na taj će način, jednako velika sila biti raspoređena na većoj površini presjeka, pa će po jedinici presjeka sila biti manja!
I mišić je spašen.
Nije još dokazano da je moguća hiperplasia = povećanje broja mišićnih stanica, u čovjeka, ali je sigurno moguća hipertrofija = zadebljanje, povećanje presjeka!
To je naš cilj: da mišić, štiteći svoje interese, zadovolji naše želje!
Naravno, trebamo mu pomoći u hipertrofiji odgovarajućim hranjenjem, nakon naprezanja kojim smo inicirali njegovu potrebu za hipertrofijom!
Hiper + tréfo = hranim (grč.)
Kojom smo vježbom, na kojoj spravi, inicirali hipertrofiju mišića?
On (mišić) to ne može znati.
Pa, ne bismo ni mi od toga trebali praviti suvišnu filozofiju.
Je li to kraj? Naravno da nije.
Čim se mišić uspije dovoljno prilagoditi (na način da poveća svoj poprečni presjek) sili koja mu prijeti, vlasnik treba ponoviti proces: malo povećati silu i tako u mišiću opet izazvati "konstruktivnu paniku"!
preuzeto sa teretana.net