Slazem se sa uzimanjem dekstroze odmah posle treninga. Dekstroza ili D-glukose je prosti ugljeni hidrati(monosaharidi) koji ce naci svoj put u nas krvotok za 3-5 min. nakon unosenja . Dekstroza ce dostici svoj "vrhunac" za 40min. , sto ce stvoriti dve velike koristo za vezbaca.
Prva-visoka koncentracija glukoze (potrbna za popunu potrosenog glikogena) i Drugo-jak stimulacija oslobadjanja insulina (najaci anabolicki hormon, sposoban da transportuje i skladisti dostupne materije u misicne celije).
Ja se slazem sa njihovim izborom sa koriste creatine monohydrate , takodje. Licno , ja mislim da je ta kolicina skupa(10g per serving),ali ovo je za debatu.
Njihovo "veliko otkrice" je alpha-lipoic-acid (thioctic acid). Kako se slazem sa time sa je ALA veoma koristan antioksidant i da u nekim studijama pokazuje obecavajuce rezultate kod dijabeticara , ali je daleko od " cudesnog bodibilding suplementa " . Ako bi imao dovoljno novca za istrazivanje mislim da bi dokazao da je koriscenje dekstroze i kreatina samo - bilo mnogo efektnije od Celltsch-a. Onda bi narucio potrebne sastojke za moju Fed-ex formulu (brzo dejstvujuce aminokiseline sa obilatom kolicinom glutamina i BCAA) i dokazao da je moja formula 19 i 1/2 odnosno 1456% efektivnija ...(ako monu da iznose takve konstantacije , mogu i ja) . Kako sam napomenuo - visok nivo glukoze ce stimulisati oslobadjanje insulina . Celltech ne sadrzi aminokiseline ?! Da li njihov tim naucnika zali da stvori jako anabolicko okruzenje i da iskoristi snaznu skladisnu moc insulina da prenese i glukozu i aminokiseline(plus kreatin) u celije pojacati njihov uptake ?
Interesantno , nekoliko godina ja sm trenirao nekoliko amterskih takmicara u mojoj teretani koji su skoro fanaticno uzimali Celltech. Ja sam im rekao koja je moja teorija i oni su odlucili da predju sa Celltech-a na ne tacno odredjenu kolicinu dekstroze (dao sam im slobodu da uzimaju od 75 do 200 grama dekstroze , ostavljajuci njima da odluce koliko su glikogena potrosili tokom treniga i po tome odluce koliko ce dekstroze uzeti) i samo 5grama kreatina (pola doze). Za samo nekoliko nedelja rezultati su bili da je njihov oporavak bolji i da je punoca njihovih misica vidljivija . Nakon pocetne dve nedelje oni su dodali ostatak Fed-ex formule i shvatili jos bolji napredak. Poaceo sam da trazim raspoloziva istrazivanja i nasao da su neke studije uporedjivale insulin i ALA. Kako je bilo evidentno da ALA smanjuje klicinu glukoze pojavilo se i to da je regulacija metabolizma glukoze sasvim drugacija od regulacije koju vrsi insulin .Insulin evidento stvara bolje okruzenje za sintezu glikogena a isto se ocekivalo i od ALA. Otkrilo se da je ALA ustvari inhibitor sinteze glikogena i da uzrokuje oksidaciju glukoze ! Naravno iskustvo sa nekoliko mojih klijenata nije dovoljno da bi se stampala studija u New England Journal of Medicine , ali njeni rezultati su potvrdjeni i u nekim istrazivanjima koja su vrsena na zivotinjama zasto onda ne bi i kod ljudi. Ja i dalje savetujem da se uzima ALA ali 400mg nakon dorucka , zbog njene mogucnosti da eilminise slobodne radikale i poboljsa nas imuni sistem i poveca medjucelijski glutathion . Takodje bi napomenup da je ALA hepatoprotektor cesto koriscen u trtmanu koji se koristi kod oboljenja jetre .
Ali ALA ne treba koristiti u post workout napitku !
DA zaklucimo , ovo je moje licno misljenje (i misljenje pola clanstva Gold teretane u Fullerton…)
Clanak Milosa Sarceva "Post workout supplement "
Preveo Markoni