WHEY protein
PITANJE: Rekli su mi da je visokoproteinska dijeta stetna za bubrege. A sa druge strane, nedavno sam da protein iz surutke, u medicinskom, smislu, ima niz prednosti. Sta je od toga tacno?
Milos Sarcev odgovara:
Iskreni da budemo doktori bi mnogo mogli da nauce od bodibildera. Ono sto sada preporucuju kao zdrav nacin ishrane je nesto sto bodibilderi vec decenijama upraznjavaju. Oni prvi otkrivaju sta je najbolje za zdravlje i sta je najbolje u fitnesu, mad aim niko za to ne pripisuje zasluge.
Kao prvo, visokoproteinska dijeta NIJE stetna. Iako je nekim cisto proteinskim prozivodima potrebno duze vreme za probavu nego sto je to slucaj sa ugljenim hidratima, oni nece nauditi vasim bubrezima (kao sto se to cesto tvrdi), sve dok ste i vi zdravi. Istrazivanja sprovedena radi otkrivanja veze izmedju proteinske hrane i bolesti bubrega vrsena su na ljudima koji su vec imali probleme sa bubrezima.
Sto se tice protein iz surutke, ono sto ste culi je tacno. Najnovija medicinska istrazivanja su potvrdila da je konzumiranje proteina iz surutke veoma dobro za zdravlje. Surutka prvo pomaze da se poveca misicna masa, sto dovodi do povecanja snage u misicima i njihovog kapaciteta. Pre izvesnog vremena sporvedene su dve studije u kojima je otkriveno da se kod pacijenata u kardiovaskularnim problemima poboljsava struktura lipida u krvi, kao i krvni pritisak. Kod pacijenata sa problemima u zeludacno crevnom traktu doslo je do dramaticnog poboljsanja funkcije zeluca i creva. Surutka je pomogla pacijentima koji pate od nekog obilika raka ili osteoporoze. Dakle ne preterujemo kada kazemo da protein iz surutke nudi bodibilderima mnogo vise od obicnih amino kiselina neophodnih za izgradnju misicne mase. On moze da pomogne da se poboljsa nivo lipida u krvi i pospesi imunitet, zeludacno crevna funkcija i krvni pritisak, dakle svfe ono sto bilderi cesto zanemaruju. Cvrsto verujemo da ce vas uspeh u bodibildingu biti mnogo laksi ako povedete racuna i o vasem zdravlju, a ne samo o ishrani i treningu.
Evo nekih preporuka kada je konzumiranje surutke u pitanju. Surutku/WHEY uzimajte dva do tri puta dnevno, u dozi od 30 do 50 grama po jednom uzimanju. Najbolje je da se protein surutke uzima kada je vasem organizmu potrebna brza “isporuka” amino kiselina – dakle, odmah izjutra, ili pre, odnosno, posle treninga.
Evo svima koji nisu mogli ili ih je mrzelo da citaju tekst sa gore postavljene slike. Ja sam zeleo da imam taj tekst i u elektornskoj formi pa sam ga prekucao iz X-fitnes casopisa (godina IV - broj 17 - strana 52).
Pomoci ce mnogima, pocetnicima, poput mene kao jos jenda stepenica u uveravanju roditelja da nema ni jedan los, cak naprotiv mnogo korisnih i zdravih, razloga da se konzumira kako mnogo proteina, tako i whey.
Pozdrav!