Sto se tice treninga, meni se cini da jednostavno ne posvecujes dovoljno paznju partijama koje ti kasne.
Ako ti kasne ledja i noge - misicne partije koje su najvece i svaka od njih zasluzuje poseban dan pa ih tako i treniraj. Ako zelis veca, sira ledja pocni tako sto ces ih trenirati prvog dana u nedjelji, jedan trening posveti sirini - znaci ukljuci vise vjezbi tipa zgibova na vartilu, razlicite oblike vucenja na lat masinama, pokusaj da ubacis povremeno supersetove, tri-setove, gigantske setove - iduci trening neka to budu vjezbe vucenja u pretklonu pod razlicitim uglovima...
Mada kao sto rekoh samim tim sto ces ih trenirati prve u nedjelji - i pristupiti im ozbiljno i odlucno imaces priliku da ih konacno pokrenes na pravi rast.
Znaci grudi - biceps vise ne radis ponedjeljkom.
Ponedjeljkom ledja - takodje u zavisnoti od toga kako se oporavljaju mozes ih trenirati i cesce nego li svakih 7 dana. Uvijek koristi gurtne i uvjek preciznu formu, idi progresivno sa opterecenjem, ali nikad ne na ustrb forme. Ako radis deadliftove dobro obrati paznju na tehniku izvodjenja ovog pokreta. Kao i cucnjevi ovo je slozen i naporan pokret i samo se moze raditi u savrsenoj formi ili je bolje zaobici je.
Noge - podijeli treninge za quadse i zadnju lozu - po jedan dan za svaki dio - zadnju lozu mozes uraditi na treningu za grudi kao prvu partiju - recimo. Drop setovi na kurl pregibu, DL sa cvstim koljenima - i ovdje je forma mnogo bitnija od kilograma na sipki. Danima kada radis quadse imas vise varijanti cucnjeva koje jednostavno treba da implementiras - iako vidim da ne volis tu vjezbu - jedna od prvih preporuka je da ides skroz do dolje, ali vrlo lagano i sa malim opterecenjem za pocetak - mnogima ne odgovaraju cucnjevi samo zato sto nijesu savladali kvalitetno tehiniku ili pak sto koriste neadekvatno opterecenje... Tri-set koji se sastoji od prednjeg cucnja + zadnjeg cucnja + iskoraka je nesto sto te moze natjerati na novi rast, ili pak cucnjevi sa odmor-pauza tehnikom.
Brojne varijante gigantskih setova na nasem forumu su objasnjene dobrano, mozes i te varijante nekad iskoristiti - sve moze samo pametno i precizno.
Takodje, da bi trening za noge bio efikasan on mora da bude naporan, jednostavno kada se one rade cijela masina je pod velikim opterecenjem, ali cucnjevi i slicne bazicne vjezbe pokrecu cijelo tijelo na rast a ne samo noge i zato bi trebali da budu kamen temeljac svakog trening programa.
Kada radis ramena, ja bih akcenat stavio na bocnu glavu i na taj nacin pokusao da nadomjestim problem sirine.
Ovo su neke moje idejice, i ako budes malo pratio i citao sta pise na forumu vjerujem da ces naci jos dosta toga sto ti moze biti zanimljivo za implementaciju u svom trening protokolu. Ali definitivno principi prioriteta misicnih partija koje ti zaostaju su ono cemu treba da obratis paznju - iako kao sto rekoh cini mi se da je prije problem u ne-treningu gore nabrojanog nego li nekog postignutog limita. Takodje, covjek ne mora da bude ne znam koliko kilograma tezi da bi bio i bolji, radi na kvalitetu i ne trebaju ti veliki skokovi u kilogramima, kao naturalac tako ces samo nabiti uz nesto misica i masti koje jednog dana kada pozelis da budes opet izrezan ce vrlo vjerovatno ponijeti kvalitetnog mesa sa tebe.
Toliko, pozdrav
V.