Vecina bildera kada se pomene simetrija tela pomisli na Franka Zanea.Evo sta Frank kaze na tu temu.
Kada upoznate vase telo,znate sta treba raditi,a to je tek polovina puta do balansirane gradje.Kao i u svemu drugom u
bodybuildingu,geni igraju glavnu ulogu u evoluciji sportiste.Rodjeni ste sa odredjenim tipom kostane strukture koju ne mozete
promeniti.Ali mozete napraviti nekoliko stvari kako biste izgradili prividnu simetriju.Kao prvo struk mora biti sto manji.Srednji
deo tela je prioritetan.Ako imate dobro definisan stomak i tanak struk,telo izgleda lepse.
Na bini dobro poziranje moze poboljsati privid balansa.Morate na tome raditi i pokazati najbolji balans.
Morate takodje biti objektivni,svi se razlikujemo.Fotosi i dobar prijatelj mogu vam puno pomoci.Mnogi imaju dobre ruke,grudi,
stomak,ali nemaju npr ledja,noge.Kako ne mozeti videti sebe od iza fotografije su sjajna pomoc za otkrivanje slabih tacki.
No,prevencija slabim tackama je dobro izbalansiran
program treninga.
Primer,mnogi kombinuju grudi i triceps,ledja i biceps,pa ramena rade odvojeno nakon toga.To znaci da ramena rade 3 dana
uzastopno.To nije dobro za razvoj i oporavak,a i rizik za povredu je veliki.
Pored simetrije Frank je bio poznat i po svojoj spremnosti.Koristio je strogu dijetu i napredne tehnike treninga.
Radio sam puno super serija,jer kada se manje odmarate misicima dajete vece zahteve i time poboljsavate iskoriscenje masti.
A kada je rec o tezinama,Frank je pronasao nacin da pojaca intezitet treninga,ali ne nuzno povecavajuci tezine.
Radio sam i negativna ponavljanja polagano i sve intezivnije.Nije toliko vazna tezina tegova,nego koliko se misicima to cini teskim.
Mojoj spremosti takodje mnogo je doprinosilo redovno poziranje svaki dan po sat i vise pred takmicenje.To je poboljsavalo i moju
vaskularnost.
Iako ima skoro 70god Zane je jos uvek odlicnog izgleda.
Kaze-sposobnost da izgradite telo mocna je i jedino sto vas moze spreciti u tom naumu je gubitak interesa.
Na pitanje sta mu je bilo najteze za izgradnju i balans odgovara-biceps i listovi.
Arnold me naucio kako da treniram biceps otkrivsi mi supinaciju rucnih zglobova kod maximalne kontrakcije.Ja sam njega naucio
kako da resava matematicke probleme.Sada je prezaposlen brojanjem novca.Ha,ha,ha.
Rodjen-1942 u Kingstnu,Pennsylvania
Zivi-San Diego
Visina-172
Tezina-85do 95kg na takmicenjima
Mr.O-1977.-1979