Savetujem ti da ubacis svaki dan po porciju voca ( minimum tri razlicite vocke tipa narandza ili mandarina(200g) + grejp( 300g) ( rotiras crveni i zuti)+ Jabuka( ili umesto jabuke svezi ananas) u kolicini od 150g) jedes celu vocku nemoj da cedis.
Evo ti objasnjenja : super vitamini i minerali u obliku suplemenata zbog povecanih potreba jednog ozbiljnog vezbaca, medjutim vitamini i minerali iz voca su u takvim kompleksima i sa jos ne dokazanim supstancama + fitohemijske materije( antocijani , koroteini, vocne kiseline....) imaju najbolju apsorbciju i najbolji metabolizam , tecnost iz voca je lek za bubrege , Vlakna za pravilnu peristaltiku creva i usporavanje apsorbcije secera iz voca ( znaci ako jedes celu vocku dolazi do jako usporene apsorbcije u odnosu na vocne sokove i klasicne secere iz hrane) , i sad najbitniji detalj koji nisi uzeo u obzir a to je alkalna reakcija krvi koju daje voce , ovo je narucito bitno za osobu koja unosi 2-3 g belancevina ( puno mesa ) koje daje kiselu reakciju krvi sto lose utice na aktivnost enzima u organizmu koji funkcionisuu svojoj optimalnoj ph vrednosti i naravno osvezavajuci ukus i razbijanje monotonosti .
Zakljucak ubacivanje porcije voca u kolicini koju sam ti preporucio sigurno ne goji , osvezava organizam i snabdeva ga neophodnim fitohemijskim nutrijentima i daje alkalnu reakciju .
E sad jos jedan bitan detalj VREME UZIMANJA , definitivno nakon treninga kada je ph krvi najniza (kisela , zbog raspadnih produkata treningom izazvani) neophodnost rehidratacije organizma sa dosta tecnosti i optimalan odnos kalijuma iz voca , mineral bitan za pravilnu rehidrataciju i metabolizam UH + nadoknada glikogenskih rezervi istrosenih treningom i veoma bitan detalj zastita proteina od razgradnje( mislim na proteine nakon treninga koje unosis) da se ne koriste u energiju + podize insulin bitan za bolji transport aminokiselina !
U duzem vremenskom periodu u ovoj ogranicenoj kolicine a ne po kilo od svakog voca nece te sigurno gojiti vec ce uciniti da se bolje osecas pa cak i bolji volumen misica !
To sto si rekao za povrce stoji na svom mestu, ali obavezno ubaci vocnu porciju izuzev u periodu secenja tj . brutalne misicne definicije!
Ovo sam ti pisao kako bi ukazao na gresku uz duzno postovanje tvog odlicnog poznavanja ishrane na relaciji misicna masa i ishrana!!