Jedan tatin prijatelj kardiolog na vma je pricao mom tati, i cale mi to prica s vremena na vreme, kako vezbanje u teretani sa velikim tezinama i naporima je atak na srce. Dalje kaze da se srce ne povecava, tj ne jaca sa povecanjem misica i da moze da dodlje do disbalansa.
Da li ste vi culi za tu pricu. Ima logike. Evo ja gledam ovu olimpiju 2008 oni su ogromni i toliko misica imaju i vena i krvi, njima bi srce moralo da bude ko kompresor da toliko krvi moze da upumpa.
Uh ... cekajte malo... sad ispada da ako se covek bavi sportom, i uopste se napreze, da to nije dobro za srce
Ok, ok, sad malo karikiram, ali definitivno mislim da ovo bas i nije istina. Sport je sport, nebitno kojim sportom se covek bavi, to samo moze da pomogne zdravstvenoj situaciji.
Sto se napora tice, srce ce da se 'osteti' u slucaju ako je osoba nenaviknuta na neki napor. Npr osoba koja nikad nije potrcala u zivotu maltene, ili je npr trcala samo kratke staze, sad odjednom, bez ikakvih priprema maltene treba da otrci maraton. Ili, recimo, osoba poput mene (ok, ne daj Boze), koja radi grudi sa opterecenjem od 15-20 kg (zajedno sa sipkom), neko je nagovori da odradi seriju sa opterecenjem od 100kg. Pa naravno da ce joj se desiti nesto lose...
Dakle, bitno je ne preterivati, i sto je jos bitnije, sve promene u naporima koji se izvode, odradjivati postepeno. A srce ce se vec prilagoditi svemu tome, kao i svaki drugi misic