Destetogodisnja Maughan Wellham izasla na bodybuilding takmicenje!
Odluka desetogodisnjakinje da udje u bodybuilding takmicenje dobilo je podrsku njenih roditelja, ali i kritike zdravstvenih i sportskih eksperata koji su ustvrdili da je taj nastup neadekvatan.
Maughan Wellham iz Thorntona je ucestvovala u Ms Fitness Australia kategoriji INBA All Female Classic takmicenja odrzanog u Victoriji prosle subote. Kao jedino dijete na takmicenjju Maughan je bila prvi i jedini takmicar specijalne divizije "Ms Fitness Kidz". Kao i njene odrasle kolege Maughan je imala tri djela takmicenja - pozing uz muziku, obucenu rundu i bikini rundu.
Maughan je dobila dozvolu da se takmici kada je njena majka Michelle Wellham kontaktirala organizatora Tonya Lancianoa.
Bio sam iznenadjen - rekao je Mr Lanciano. Ali kao promoter mislim da je ovo dobra prilika da se i ostale mlade djevojcice podstaknu da budu u dobroj formi. Pokazala je prelijepo svoj biceps sve uz muziku iz Gladiatora, nakon sto je pokazala stomak i butine publika je eksplodirala. Mi ne govorimo ovoj djevojcici da pocna da dize tesko, jer je sve oko fitnessa i zabave.
Takodje je prokomentarisao da je Maughanina bikini runda bila skromna.
Juce je gospodja Wellham rekla da je Maughan sama donijela odluku i da je bila vrlo samouvjerena zbog toga. Dodala je da Maughan nije zainteresovana u bodybuilding, vec da je kao mali atleta uzivala sto je pokupila i nagradu za fitness.
Gospodja Wellham je takodje dodala: Snazno se protivim natjecanjima ljepote, gdje se djeca oblace kao 40-togodisnjaci! Maughan je odusevljena ljudima koji brinu o njihovom izgledu - Jana Rawlinson je njen heroji!
Maughan je dodala da su sklekovi i trbusnjaci dio njene rutine treninga i ustvrdila - Zelim misice ali ne zelim biti bodybuilderka.
Predsjednik National Amateur Body Builders Association Graeme Lancefield je prokomentarisao da je sokiran odlukom roditelja i promotora, i dodao: Bodybuilding nije sport, vec show - kao balet, revija ili maskarada...
Sef djecije psihijatrije na Univerzitetu Newcastle Louise Newman je prokomentarisao da bi bodybuilding mogao dovesti do nezdravih navika.
Izvor: The Daily Telegraph