Jeste li se ikad pitali mozda ZASTO bilderi ponavljaju iste ISTATSKE programe -DOZIVOTNO?
Nije u pitanju sezona, godina, takmicenje....nego pricam o DOZIVOTNOM ponavljanju apsolutno istih vezbi, sa istim brojem ponavljanja, istim tempom, istim polozajem....itd...itd...itd
Ili da pomenem ISTU HRANU iste suplemente...itd..itd?
Uzmite u analizu poslednjih 50 godina i slobodno pokusajte da prognozirate koji je Arnoldov omiljeni program, koje vezbe, sa koliko serija, ponavljanja...itd...
Ili da uzmemo u obzir Li Henija, Dorijana, Kevina, Flexa...itd...itd
Ja garantujem da u 90% slucajeva odgovor ce biti isti...
Za grudi treniramo: benc, kosi benc, cable-cross,...za noge: cucanj, presu, Hack...za zadnji deo ramena - lateralno dizanje bucica u pretklonu, za srednji deo - lateralno dizanje u sedecem ili stojecem polozaju, za prednji deo ramena - "front raises"....i ostalo mozete da dopunite...
Ja se zaista smejem kad procitam kako pojedinci treniraju i ukoliko dodju u Koloseum ja obicno uspem da ih pitam zasto treniraju kako treniraju i posto svako zasto ima svoje zato...u ovom slucaju opet 90% vezbaca odgovara - Pa...da ti priznam - nisam o tome mislio...Da, ja uvek treniram prakticno isto...
Hmmmm, ODLICNO. Radis nesto a o tome uopste ne razmisljas?
Pre neki dan je jedan od profesionalaca radio ramena i upravo primer koji sam pomenuo - nakon PRESS-a poceo je sa lateralnim dizanjem bucica za srednji deo ramena - ko po zakonu - 4 serije 12-10-8-6 ponavljanja i onda lateralno dizanje bucica u pretklonu - jel pretpostavljate? - 4 serije 12-10-8-6 ponavljanja i konacno "dumbbell front raises" dizanje bucica u pravom polozaju ispred nas (ne znam kako ovu vezbu najbolje da nazovem?) - za prednji deo ramena...
Ja sam ga onda upitao: jesi li ikada pomislio da nesto promenis?
On me je zapanjeno gledao kao da sam ga pitao za novac...ili zenu...
NISAM...bio je njegov zbunjeni odgovor.
Onda sam ja uzeo iste bucice i pokazao mu otprilike 30 razlicitih uglova, polozaja tela, razlicitih hvatova, tempa dizanja, razlicitih tipova kontrakcija...i u principu pokazao coveku da sa svakim sledecim ponavljanjem on moze da promeni stimulaciju misica ili sa polozajem tela ili pomerajuci ruke u lateralnom pravcu koji se svakim ponavljanjem mozda menja za 5 cm...- "unilateralno", "bilateralno"...i sve ostale varijacije koje ce sigurno doneti novu stimulaciju misicnih vlakana misica koji je dozivotno opterecen ISTIM ISTATSKIM pokretima...
Onda sam mu pokazao jedno 50 vezbi za koje znam da ih nikad nije video - ne konvencionalne vezbe...nesto neuobicajeno - ali strahovito DOBRO...jer svakim treningom i svakom serijom pogadjate vlakna koje nikada verovatno niste mogli upotrebiti - slepim ponavljanjem uobicajenih vezbi, sa uobicajenim konstantama (broj ponavljanja, broj serija, izbor vezbi...SVE IDENTICNO KAO I UVEK...)
Ja cu uskoro da snimim sve ove "neuobicajene vezbe" koje su poznate svima u Koloseumu jer ih ja svakodnevno upotrebljavam sa mnogim klijentima...ili kad ja treniram (OK - istina je da tri meseca nisam pipnuo teg - zbog obaveza...ali sam polako poceo da ponovo treniram i upravo treniram iskljucivo koristeci GIGANTSKE SERIJE i koristeci sve moguce varijacije...
Naravno, mnogi ce se buniti sa uobicajenim glupostima i 'izvinjenjima" kada svi znamo u cemu je rec: lisica nije ni htela to zeleno grozdje koje je pola sata gledala i nije nasla nacina da ga se dograbi...
Ja sam upravo na jednom od mojih seminara u Japanu zakljucio - da zaista ukoliko sam iskren i pitam se: KOJI JE NAJEFEKTIVNIJI, NAJTEZI, NAJBOLJI NACIN TRENINGA KOJI DOVODI DO NAJBOLJE, NAJRAZVRSTENIJE, NAJSIRE UPOTREBE NAJVISE MISCINIH VLAKANA I TIME DAJE NAJBOLJI "SIGNAL" MISICIMA ILI STIMULACIJU...KOJA CE DOVESTI DO NAJBOLJIH REZULTATA - onda je moj odgovor: GIGANTSKE SERIJE koje ce uzeti u obzir sve moguce varijacije - od stimulacije specificnih misicnih vlakana, tempa...itd...itd (vidite sta sve mozete da promenite tokom treninga - Pedja je to napomenuo u prvom clanku ove diskusije...)
Od tog trenutka kada sam bio upitan u Tokiju koji je najefektniji trening - i ja sam rekao GIGANTSKE SERIJE - i nakon potpitanja:" znaci vi tako UVEK trenirate..." Ja sam ostao bez teksta.
Tog trenutka sam shvatio da se i ja (kao i svi drugi) jako lako mogu okupirati drugim stvarima i ne misliti da li ja zaista SVE RADIM 100% ili samo mislim da sve (vezano za bodibilding - ili za zivot!) radim najbolje sto mogu!
Culi ste sigurno koliko puta sam pomenuo: "Prihvatite DA NEMA GRANICA kao vasu granicu"...da je sve apsolutno dostizno ukoliko ste iskreni i vredno na tome radite...itd..itd
Ja sam shvatio da varam sam sebe i da se zaista ODMARAM u off sezoni - koja u principu pretstavlja RASPUST...Jer sada niko ne treba da vas kontrolise - da li ste u formi ili ne...kako trenirate i da li uopste trenirate...itd..itd...
Sve one lisice koje ne vole grozdje (pa ko voli zeleno grozdje?) ce verovatno da pocnu sa raznoraznim pitanjima i potpitanjima kojim ce da opravdaju zasto oni OVAKO ne treniraju...
Ali - ukoliko ste bodibilder i zaista hocete najbrze, najefektnije da napredujete - sigurno postavite sebi sva potrebna pitanja: DA LI SVE POVEZANO ZA BODIBILDING RADITE 100% ili malo kompromizujete sve...
Eto toliko za sada - Kada stignem vraticu se ovde...Sve vas pozdravljam i istovremeno se izvinjavam na odsustvu - jer veruj te mi jednostavno ne stizem sve da uradim od obaveza...
Ipak, svi ste mi vazni - i bilo bi mi drago da mogu da pomognem savetom, instrukcijom ili odgovorom na pitanja...
Pozdrav,
Milos Sarcev