DINAMITOM NA PEDERE EVROSONGAPredrag Radetić (34), magistar ekonomije, pušten iz Centralnog zatvora posle osam dana, nakon istrage o nameri da je planirao da eksplozivom prekine evrovizijsku gej žurkuBEOGRAD - Predrag Radetić (34), magistar ekonomije i honorarni predavač na BK univerzitetu, pušten je prekjuče iz beogradskog Centralnog zatvora, posle osam dana, nakon istrage o nameri da opasan eksplozivom uđe na gej žurku nedavnog Evrosonga i da, ako ne napuste Srbiju, s njima odleti u vazduh. Radetića je beogradska policija uhapsila u njegovom stanu pred polufinalna takmičenja Evrosonga u Areni, a dežurni istražni sudija, koji je predložio pritvaranje, zaključio je „da će okrivljeni, ako bude pušten na slobodu, izvršiti krivično delo kojim preti“.
Predrag Radetić rođen je u Podgorici, a inače je i presednik udruženja „Vidovdanski zavjet“, otkriva reporteru Kurira detalje svoje planirane akcije na gej žurki Evrosonga.
- Moja zamisao je da tim gestom pošaljem poruku za razmišljanje, da opasan eksplozivom opomenem homoseksualce na Evrosongu da napuste Arenu i Srbiju, sem ako im ovozemaljski život nije dosadio. Da ne brukaju naše svetosavsko nasleđe, za koje su se naši preci borili i krvarili. O tom planu je znala i jedna naša poznata estradna ličnost, koju sam i finansijski pomagao da snimi muzički materijal, a uzvratio mi je prijavom policiji. Kad znamo kako je Juda Iskariotski skončao, ne mogu da ga mrzim, već da ga žalim - priča Radetić.
U sredu, 21. maja, u Radetićev stan upalo je, prema njegovim tvrdnjama, oko 15 policijskih inspektora u civilu, koji su se prema njemu korektno ponašali.
- U stanu su pronašli moje pisane zamisli i crteže u vezi s akcijom na Evrosongu. Ispitivan sam posle u policiji neprekidno 48 sati, a u Centralnom zatvoru sam bio na razgovorima sa dva veštaka psihijatra, u čijem iskazu stoji da sam krajnje normalna osoba. Moj postupak je, koliko mi je predočeno, okarakterisan kao plod afekta svojstven normalnom čoveku. U ćeliji CZ, čuvenoj „petici“, prihvaćen sam srdačno i shvatio da mnogi lideri naših partija mogu da se ugledaju na tamošnji poredak, poslušnost, rad i disciplinu, gde su nesuglasice i ogovaranja krajnje nepoznate reči - priča u dahu magistar Radetić.
BUDUĆI DOKTOR BANKARSTVA
Predrag Radetić je magistrirao ekonomiju na Univerzitetu u Šefildu, u poznatom koledžu u Engleskoj. Nekoliko godina radio je na stručnim bankarskim poslovima u Nacionalnoj banci Grčke i Rajfajzen banci. Trenutno je honorarni predavač na BK univerzitetu, a priprema i doktorat na temu „Bankarski rizici kod korporativnih kredita“. Pored obavljanja funkcije predsednika udruženja građana „Vidovdanski zavjet“, u slobodno vreme Radetić peva i u horu crkve svetog Marka u Beogradu.
Autor:
Nebojša Vuković