Novembar 25, 2024, 11:50:04 posle podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
419.377 poruka u 18.767 tema - 20.979 članova - Poslednji član: Ultraviolator
X3MShop banner

Autor Tema: Bol u kolenu prilkom cucnja...  (Pročitano 43273 puta)

Van mreže jovana

• Lepotica
  • Minimumweight Member
Odg: Bol u kolenu prilkom cucnja...
« Odgovor #15 poslato: Jun 18, 2008, 09:15:58 posle podne »
trcim po cesti...vjerojatno je to...
prebacit cu se na brzo hodanje...koliko vremenski otprilike, 35 min dosta ili da vise?

Van mreže Pedja_Petrovic

• Admin
  • Super-heavyweight Member
  • THE GENERAL OF ARMY
    • Ogistra Suplement Shop
« Odgovor #16 poslato: Jun 19, 2008, 09:55:21 pre podne »
trcim po cesti...vjerojatno je to...
prebacit cu se na brzo hodanje...koliko vremenski otprilike, 35 min dosta ili da vise?

brzo hodanje je mnogo bolja opcija..

imas ovde negde text od sinise privulivocia koji savetuje brzo hodanje kao extra oblik cardio treninga..

sada nemam nesto vremena da najdem taj link..ali nadam se da ce to neko ako ne i sam sinisa da ti objani.

u svakom slucaju...brzo hodanje je sigruno mnogo bolja opcija od trcanja....

Van mreže jovana

• Lepotica
  • Minimumweight Member
« Odgovor #17 poslato: Jun 19, 2008, 11:16:35 pre podne »
ok...puno ti hvala :)

Van mreže Vladar

• Admin
    • https://www.proteini.si/me/
« Odgovor #18 poslato: Jun 19, 2008, 01:07:22 posle podne »
@ Jovana

Pedja ti je pomenuo Sinisu, a evo i njegovog komentara vezanog za brzi hod, koji je i po meni izvanredan kardio trening. ;)

Da, i moj je predlog brzo hodanje, kao manje intenzivna i bezbedna aktivnost. Pocnes npr. sa 25 min u jednom pravcu, pa pauza od 3-4 minuta pa nazad. Ako nema bolova u tibialisu tj prednjoj strani podkolenice, povecavas duzinu i brzinu hoda tako da za nekoliko nedelja dostignes oko 45 minuta u jednom pravcu (ili ukupno 90 minuta ako se ne vracas istim putem). Brzinom od 6 km/h svakih 10 min prelazis kilometar, pa je to bogami solidnih 9 km za 90 minuta. Ovakva aktivnost za par meseci, 6 puta nedeljno, mora da da dobre rezultate. Provereno... (naravno uz odgovarajucu dijetu).
PRVI CRNOGORSKI WEBSHOP ZA PRODAJU DIJETETSKIH SUPLEMENATA I OPREME ZA BODYBUILDING:
www.proteini.me

Van mreže vladalabrada

• Član
  • *
« Odgovor #19 poslato: Jun 19, 2008, 03:22:37 posle podne »
pa pošto vjezbam kod kuće zasada, radim iskorak i čučanj..možda ne radim kako treba, a možda je od trčanja.. neznam..al uzasno boli...
Ja cu pokusati da ti na sto jasniji nacin pomocu biomehanicke analize trcanja objasnim koje sile deluju na lokomotorni aparat i zbog cega bi mogao nastajati bolu u predelu zgloba kolena.

Kod prirodnog nacina kretanja, odnosno kod hodanja i trcanja, kretanje se u osnovi vrsi pomocu impulsa sile,odnosno pomocu sile odraza. Zbog specificne gradje aparata za kretanje, prirodni nacin kretanja se odvija pomocu odupiranja od cvrste podloge. Celo odupiranje se moze podeliti na fazu prednjeg i zadnjeg odupiranja.. Ove dve faze razgranicene su momentom vertikale stajne noge tj. kada se teziste tela nalazi vertikalno iznad centra povrsine oslonca.
      Faza prednjeg odupiranja je neophodna. Njeno postojanje je garancija za kretanje u labilnoj vrsti ravnoteze. ZA VREME TRAJANJA FAZE PREDNJEG ODUPIRANJA ( bez ove faze je nemoguce vrsiti akt trcanja )  SE POMOCU MISICNOG DEJSTVA VRSI ZAUSTAVLJANJE KRETANJA U VERTIKALNOM PRAVCU, U SMERU NANIZE ( AMORTIZACIJA ). Ova faza AMORTIZACIJE i sile koju ona prouzrokuje na aktivne i pasivne stabilizatore u zglobu kolena nisu iste velcine kod trcanja i hodanja, a takodje i kod trcanja na cvrscim i meksim podlogama ( beton,trim staza, trava itd. ). Sto su sile koju amortizacija proizvodi vece ( kod trcanja su sile reakcije cvrste podloge vece a time i amortizacija ) to je i jace sudaranje izmedju zglobnih povrsina podkolena i nadkolena. Ako se pozovemo na Anatomiju, vidimo da su Meniskusi hrskavicave tvorevine koje sluze da ublaze trenje izmedju kostanih povrsina. Ukoliko su meniskusi i malo osteceni ( a vremenom se isti mogu istanjiti ) mogu prouzrokovati bol u toku intenzivnijih pokreta u zglobu kolena. A takodje i pasivni stabilizatori ( ligamenti, tetive ) ukolko dozzive neke lezije,rupture ili bilo kakva ostecenja nogu da prouzrokuju bol posto se na mestima lezija prozima vezivno tkivo koje vise nije fleksibilno i tu nastaje problem.
    U svakom slucaju dok bol postoji trebalo bi lil mirovati ili raditi aktivnosti koje nece izazivati forsiranje bolnog zgloba dok se ne utvrdi tacan uzrok problema.

Van mreže Pedja_Petrovic

• Admin
  • THE GENERAL OF ARMY
    • Ogistra Suplement Shop
« Odgovor #20 poslato: Jun 19, 2008, 07:49:17 posle podne »
hvala vlado na ovom odlicnom textu...

ali u svakom slucaju jovana jeste pogresila pri tom sto uzork problema nije lociran tj postavljena tacna dijagnoza od strane strucnog lica.....ali mora da priznas da je sigruno hodanje..ubrzano..ili brzo sigruniji nacin od trcanja..

ja ili mi smo ovde samo hteli jovani da kazemo da ako vec forsira na tome i inzitra da ne ide kod lekara a dovljno je odrasla da shvati da je povreda nesto sto mora da se leci da bi bilo izleceno....a onda i dalje hoceda nastavi...onda da ide linijom manjeg otpora pa da bar pokusa da umnjai stetu sto je moguce vise....

a to je ta prica da je sigurno hodanje sigurniji nacin od trcanja....i bas zbog kako i sam kazes specificine gradje aprata za kretanje koji je vise prilagodjen da HODAMO nego da TRCIMO iz toga je proizsla cela ova prica.

ali jos jednom hvala ti na ovom extra strcunom objsanjeno..ovakvi tekstovi su uvek dobro dosli

Van mreže vladalabrada

• Član
  • *
« Odgovor #21 poslato: Jun 19, 2008, 10:07:52 posle podne »
hvala vlado na ovom odlicnom textu...

ali u svakom slucaju jovana jeste pogresila pri tom sto uzork problema nije lociran tj postavljena tacna dijagnoza od strane strucnog lica.....ali mora da priznas da je sigruno hodanje..ubrzano..ili brzo sigruniji nacin od trcanja..

ja ili mi smo ovde samo hteli jovani da kazemo da ako vec forsira na tome i inzitra da ne ide kod lekara a dovljno je odrasla da shvati da je povreda nesto sto mora da se leci da bi bilo izleceno....a onda i dalje hoceda nastavi...onda da ide linijom manjeg otpora pa da bar pokusa da umnjai stetu sto je moguce vise....

a to je ta prica da je sigurno hodanje sigurniji nacin od trcanja....i bas zbog kako i sam kazes specificine gradje aprata za kretanje koji je vise prilagodjen da HODAMO nego da TRCIMO iz toga je proizsla cela ova prica.

ali jos jednom hvala ti na ovom extra strcunom objsanjeno..ovakvi tekstovi su uvek dobro dosli
Zato smo tu da pomognemo,a znam kako je to i kad se ode kod lekara, pa ako jos nisi neki tezi slucaj nece ni da te pogleda a pitanje dal ce i potrefiti dijagnozu.
Ja sam se samo potrudio da to sto ste joj i vi savetovali, da prikazem kroz Biomehaniku kako bi joj bilo sto jasnije. Nadam se da sam u tome uspeo i da nije suvise nerazumljivo.

Van mreže duh

• Cruiserweight Member
« Odgovor #22 poslato: Jun 19, 2008, 11:04:39 posle podne »
Mozda je problem u patikama, kupi neke sa udobnim djonom vazdusnim, po mogutjustvu nike Airmax patike.

Ja mislim da ima pogresnu tehniku izvodjenja vezbe cucanj i iskorak. Neko vreme radi u teretani na sut-masini. Posle kreni na cucanj, ali nemoj savijati nogu u zglobu kolena vec kao kad sedas na WC -solju. Ja mislim da je ted-arcidi pisao o cucnju. I neko vreme nemoj raditi iskorak dok dobro ne naucis cucanj.
You will just be more stronger, faster and harder than before.

Van mreže duh

• Cruiserweight Member
« Odgovor #23 poslato: Jun 19, 2008, 11:16:06 posle podne »
Sto neki bilderi kazu da koleno ne prodje ispred clanka, tj ti se trudi da ti ne prelaze, i pri tom neces imati potrebe da savijas kolena previse i opterecenje ce biti na gluteusima vise nego na kolenima.

Ako sam nesto pogresno rekao neka neko iskusniji ispravi.

http://www.realx3mforum.com/smf/index.php/topic,6673.0.html
http://www.realx3mforum.com/smf/index.php/topic,6467.0.html
« Poslednja izmena: Jun 19, 2008, 11:23:28 posle podne duh »

Van mreže Pedja_Petrovic

• Admin
  • THE GENERAL OF ARMY
    • Ogistra Suplement Shop
« Odgovor #24 poslato: Jun 20, 2008, 07:26:06 pre podne »
Citat
a znam kako je to i kad se ode kod lekara, pa ako jos nisi neki tezi slucaj nece ni da te pogleda a pitanje dal ce i potrefiti dijagnozu.

da na zalost sumorna slika kod nas...ufffffff

Van mreže duh

• Cruiserweight Member
« Odgovor #25 poslato: Jun 20, 2008, 12:50:23 posle podne »
Citat
a znam kako je to i kad se ode kod lekara, pa ako jos nisi neki tezi slucaj nece ni da te pogleda a pitanje dal ce i potrefiti dijagnozu.

da na zalost sumorna slika kod nas...ufffffff

Tacno ja sam jedno vreme imao slican problem, i vise su mi pomogli momci iz teretane nego svi oni lekari iz bolnice.

Van mreže chakija

• Lightweight Member
« Odgovor #26 poslato: Jun 20, 2008, 05:10:53 posle podne »
Nije me bilo jedno vreme na forumu tako da nisam mogao ranije da se zahvalim na savetima...
Probacu u svakom slucaju.Problem je btw jos uvek tu :(

HVALA !!!

kada se vidimo u subotu reci cu ti par finta da to probamo da sredimo
Hvala Pedja unapred !

Da sam normalan ,poludeo bih !

Van mreže Tanja U.

• Lepotica
  • Heavyweight Member
« Odgovor #27 poslato: Jun 20, 2008, 05:26:12 posle podne »
ok...puno ti hvala :)

obzirom da imas taj mali problem (bar se nadam da je mali, i da ce brzo proci), u pocetku idi laganim tempom, cisto da se naviknes .... kako vreme bude prolazilo, ubaci HIIT, odnosno 1-2 minuta hodaj jakoo brzo, koliko god mozes brze, da se maltene razmisljas da li da hodas ili da trcis :) a onda 1-2 minuta se setaj, pa onda opet brzooo hodanje ...

Van mreže jovana

• Lepotica
  • Minimumweight Member
« Odgovor #28 poslato: Jun 20, 2008, 09:55:12 posle podne »
vladalabrada puno hvala na strucnom objasnjenju..i svima ostalima na savjetima...primjenit ću ih...

sto se tice doktora...uopce mi se ne isplati zamarat s time i trosit vrijeme jer ce me samo poslat na slikanje i reci "to je normalno, ti rastes".. vec sam to iskusila...tako da... probat cu ovako kako ste mi rekli...

zbilja ste pravi ;)

Van mreže nix

• Minimumweight Member
  • **
« Odgovor #29 poslato: Jun 29, 2008, 12:11:16 posle podne »
Evo da ti i ja kazem svoje iskustvo sa bolom u koljenu...ja nisam mogao od bola ni da cucnem bez opterecenja jednostavno dodjem do pola i onda koljena jednostavno otkazu,ja sam otisao kod doktora i on mi je rekao da imam ravna stopala i rekao mi je da nabavim neke ortopedske uloske.Kupio sam uloske i za par nedelja situacija se popravila...sada vec duze vreme nemam problema sa koljenima mada pocinju da me bole pomalo clanci ali to je verovatno zbog toga sto su se ulosci pohabali pa cu morati da ih promenim