Imam 19 g, krenuo sam u teretanu i hteo bih koristiti suplemente. Posto sam pocetnik na tom polju ne bih odjednom pocinjati nesto preozbiljno sa koristjnjenjem suplemenata (preterivati nesto na pocetku). Koji suplement mi je najbolje da uzmem za neki siguran ali i ne preteran napredak ako uzmemo za to da tek pocinjem sa njihovom upotrebom. Kreatin-monohidrat ne bih posto sam cuo da moze da sadrzi neke necistoce (nekvalitetno napravljen). Pa moje pitanje je koji proizvodjac je najsigurniji po pitanju bezbednosti i kvaliteta. Cena mi za sad nije bitna vec samo kvalitet.
Konkretni odgovori:
1. Neces preterati sa kolicinskim unosenjem suplemenata ako uzmes 2-3 merice Wheya na dan, 20g glutamina i 15g BCAA... nije to nikakva bomba
Ako kupis Optiumum gold standard whey ili dymatize ISO 100 whey sigurno si kupio nesto odlicno.
Takodje, glutamin i BCAA od ovih proizvodjaca, njih sam koristio najvise i njima sam najzadovoljniji.
2. Od suplemenata nema preteranog napretka, oni su tu za dovodjenje ishrane u red, jer koliko god se hranio kvalitetno tesko je uneti dovoljno proteina. Nemoj se plasiti suplemenata kao vecina ljudi koja pocinje sa teretanom... da ce ti se nesto desiti, da ce ti riknuti bubreg ili jetra... ako si prav i zdrav nema razloga za strah
3. Kreatin ostavi za koju nedelju/mesec kasnije, za sad je bitno da se dobro hranis. Mozes poceti sa njim i odmah. Ultimate, Labrada i Twinlab su proizvodjaci koji prave odlican kreatin.
4. Kreatin moze da sadrzi vise ili manje nusprodukata koji su u njemu zbog nacina njegove proizvodnje. Njihovi nazivi su Dihydrotriazine, Dicyandiamide i Creatinine. Ali sa tim ne treba da se opterecujes, vec da shvatis da su ti nusprodukti vremenom 99.99% odstanjeni iz najkvalitetnijih kreatina i da ako niko nije imao neki veci problem sa kreatinom od desetina ljudi koje ja znam da ga koriste, neces ni ti. Svo vreme govorim o kreatin monohidratu, da ne bude zabune.