Da bi prilikom vjezbanja ledja postigli maksimalnu kontrakciju tokom izvodjenja svih vjezbi za ledja potrebno je ista drzati povijena u luku, prema nazad.... Mnoge gledam kako poviju ramena naprijed i na taj nacin umanjuju stres za ovu partiju, siguran sam da vecina njih i ne zna kako izgleda puna kontrakcija ledjnih misica, najcesce je naravno razlog tome koriscenje prevelikog opterecenja i losa forma, sto ultimativno osim lose nerazvijenosti ledja moze dovesti i do povrede.
E sad, da nebi odmah treneri skocili i zavikali progresivno opterecenje, progresivno opterecenje, naglasicu da je po meni u bodybuildingu vrlo bitno postignuti punu kontrakciju i puno istezanje ledjnih misica (i svakog drugog misica) u svakom ponavljanju i u svakoj seriji, i da samo tada mozemo da razmisljamo o progresivnom optercenju - kao efikasnoj metodi....
Nego da bi ti i drugi koji ovo citaju postigli prave rezultate predlozio bih ti da u prvom narednom treningu oboris optercenje za 30-50% i da probas da uspostavis pravu vezu izmjedju uma i misica i da zaista osjetis punu kontrakciju u ledjima. Ovakvim izvodjenjem sacuvaces se od povreda i izgraditi misice na ledjima. Naravno jednom kada savladas formu mozes da povecavas opterecenje i da vremenom koristis vece tezine, ali kao sto rekoh nikada na ustrb forme.
To sto te bole ledja ima itekako veze sa ovim gore, 100% nijesi radio kako treba i nijesi koristio ADEKVATNO optercenje, ali ipak se nadam da nijesi nista ozbiljnije povrijedio i da ces sa ovim korekcijama nastaviti da treniras i napredujes bez problema.
Ovim programom koji si postavio nijesam nesto odusevljen. Zgibovi na vratilu ili siroko vucenje na gornjem koturu lat masine su mnogo bolja prva vjezba od prve koju si ti planirao, dvorucna vucenja u pretklonu pod uglom od 70 % recimo, vucenje na donjem koturu lat masine i t-sipka su efikasnije vjezbe, vidim da si stavio vjezbu vucenja u pretklonu bucicama, pa mi onda nije jasno sto nebi isto to radio sa dvorucnim tegom - naravno ovdje se ogradjujem i ukoliko imas bilo kakvu povredu stvari se mjenjaju...
Dalje, recimo nas drugar Big Dule je odradio jedan vrlo dobar trening za ledja i podijelio ga sa nama, evo trazio si slike, pa ti dajem video klip - kako 130 kg teski Dule radi ledja, primjeti preciznost izvodjenja...
Duško Madžarović - Trening leđa
http://www.youtube.com/watch?v=wAda3V64QF0 BTW... Jos nesto sam se sad sjetio, gledam momke po gymovima kako nose neke pojaseve - ti pojasi nikoga nece spasiti od povrede koja nastaje losom formom i koriscenjem prevelikog opterecenja! Ponavljam, nemam nista protiv da svi mi koji vjezbamo vremenom postajem snazniji - to i treba da bude tako, ali i nema nikakve veze da se tezina stavi ispred pravilne forme izvodjenja nekog pokreta, pogotovo ako nam je cilj bodybuilding i dobar izgled...