Postovani bre;
Kao sto sam vec naveo ishrana i zivot uopste jednog BB se uveliko razlikuju od ishrane coveka koji se ne bavi sportom a razlikuje se i od ishrane drugih sportista, a i mi se vidjamo u svetu i nismo stalno zakljucani u teretani, koristimo racunare, idemo po kaficima , vijamo devojke, znaci sve sto i normalni ljudi rade sa tom razlikom sto se zaista trudimo da svoje telo ucinimo boljim, jacim , zdravijim, lepsim, ..... sto je veliki PLUS jer ne treba trenirati samo mozak vec i telo u kojem taj mozak radi : )
No da predjemo na temu;
Hidrati koje uzimamo ishranom se koriste od strane tela za razlicite svrhe. Jedan deo se gubi pretvarajuci se u toplotu sto je jedan od baznih proizvoda metabolizma. Drugi deo se koristi da bi nam omogucio rad i zivot iz dana u dan. Energija koja preostane skladisti se kao glikogen u misicima i jetri. Jednom kada je to skladiste puno ( a svako skladiste ima svoj limit) ostatak se pretvara u mast u jetri i transportuje se kroz krvotok u masno tkivo. Enzim odgovoran za ovo se zove fosfofruktokinaza, i to je odlucujuci faktor u tome hoce li se hidrati uskladistiti kao mast ili glikogen.
Prosecan covek moze uskladistiti 300 - 600 u zavisnosti od kolicine misicne mase. Mozda ovo zvuci kao puno u smislu energije ali radi se o svega 1000 - 1600 kalorija sto je osrednja kolicina koja se ne poklapa cak ni sa potrebama prosecne osobe.
Posto telo ima relativno malu mogucnost da skladisti glikogen veoma je lako uvideti da prevelik unos UH lako moze dovesti do nagomilavanja masnih naslaga. To nas dovodi do toga da je veoma bitno iz kojih izvora konzumirati UH.
Mislim da je sada jasno zasto BB takmicari treba dva puta da razmisle pre nego uvrste voce u svoju ishranu dok se spremaju za takmicenje. Pasta, pirinac, ...... se na drugu stranu u poptunosti skladiste kao glikogen, sto nam ne koristi samo kao izvor energije za teske treninge vec i pomazu da se nivo masnog tkiva drzi na potrbnom minimumu.
Sveze voce je visoko preporucena hrana ( sto sam i naveo u tekstu) od strane nutricionista ali cim dodje vreme da je GUBITAK TELESNIH MASTI PRIORITET, konzumacija voca treba da bude reducirana ako ne i potpuno eliminisana.
To ne traje vecno, svi mi imamo cikluse kada treniramo recimo za masu kada nam je dozvoljeno i vise nego voce ( plazma torta.... mmmmm ...) ali ima mo i jedan kratak period kada "radimo" definiciju i kada sebe lisavamo mnogih stvari a sve u cilju da se vidi "six pack"
Jos jednom napominjem da sam sve ovo naveo u tekstu i da ni jednom nisam rekao da se voce uopste ne jede, a tekst je namenjem ljudima koji brinu o svom izgledu i zele da se bilo to takmicenje ili ne vide u punom sjaju bez nepotrebnog masnog tkiva koje prekriva trbusni zid.
VELIKI pozdrav
MR.BIG