Sve je to cinjenica za fruktozu ... Ali samo mi nije jasno kako je moguce ako se zameni samo 300 kalorija od pirinca sa recimo dve vece banane (otprilike sadrze 300 cal) to mu dodje 11,12 grama fruktoze za ceo dan , i da se od toga dobija salo Sve je i vise nego jasno i naravno da bi preterivanje u vocu za rezultat imalo povecanje masnih naslaga zbog fruktoze, ali pobogu 2 banane ...
krivo mi je jer ih obozavam , a jedem jednu , jednu ipo dnevno
Fruktoza se brzo metaboliše u jetri, zaobilazeći u najvećoj meri enzim fofofruktokinazu koji reguliše njen metabolički put u procesu glikolize, što dovodi do promene u metabolizmu ugljenih hidrata i lipida. Nakon unošenja i apsorpcije fruktoze (za razliku od glukoze) dolazi do momentalnog povećanja produkcije piruvata i laktata u jetri, aktivacije piruvat dehidrogenaze i pomeraja smera reakcije kod oksidacije masnih kiselina, ka njihovoj esterifikaciji, što dalje rezultira stvaranjem lipoproteina male gustine koji transportuje masti u adipocite. Ovi efekti se pojačavaju dugotrajnim uzimanjem fruktoze, tako što se metabolizam prilagođava na stalno prisustvo fruktoze povećavajući koncentraciju enzima koji povećavaju lipogenezu i nastanak VLDL lipoproteina, što dovodi to trigliceridemije, smanjenje tolerancije na glukozu i hiperinsulinemije. Akutno povećanje kocentracije fruktoze u jetri uzrokuje njeno nakupljanje u jetri u obliku fruktoza-1-fosfata i smanjenu sintezu ATP-a.
Dakle, ne pretvara se fruktoza u masti, bar ne u slučaju unošenja normalnih količina, kada na kraju one završe u obliku glikogena, već menja metabolizam tako da se masne kiseline esterifikuju i skladište kao masno tkivo. Zato ne treba jesti voće zajedno sa mastima. Utvrđeno je još puno efekata koje veće količine unošene fruktoze mogu da izazovu kod nekih ljudi, npr. rezistentnost na leptin (smanjen osećaj sitosti nakon konzumacije voća), hiperuremija...
Nisam naišao na podatak koje količine fruktoze i u kom periodu mogu da utiču na metabolizam, ali na osnovu iskustava iz članka u uvodu ove teme sledi da su to već količine od 10-ak g, što je veoma lako uneti.
Neko moje laičko mišljenje bilo bi da neće biti štete ako se manje količine voća unose nakon aktivnosti, i to sa proteinom, ne sa mastima i ne sa uh...